Jednou to bouchne! Šichtařová a Pikora varují před propagandou ve zpravodajství

27.05.2016 12:35

Ekonomové Vladimír Pikora a Markéta Šichtařová upozorňují na blogu serveru iDnes.cz, že se v mediálním světě děje cosi nezdravého. Dnes je až příliš snadné označit některého kandidáta za populistu a onálepkovat ho jako toho „zlého politika“, aniž by se toto označení opíralo o fakta. Opírá se zpravidla o názor komentátora, který čtenářům podsouvá, co si mají myslet.

Jednou to bouchne! Šichtařová a Pikora varují před propagandou ve zpravodajství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Prezidentské volby v Rakousku znovu ukázaly, že v západním mediálním světě je něco špatně. Dokud se zdálo, že se příští hlavou státu u našich jižních sousedů stane Norbert Hofer od Svobodných, v médiích se mluvilo o vítězství populismu a nesnášenlivosti. Když se ale ukázalo, že díky korespondenčním hlasům vyhrál někdejší předseda Zelených Alexander Van der Bellen, média si oddechla, že vyhrál „ten správný člověk“.

Jak málo však stačí k označení člověka za populistu. Populista je někdo, kdo slibuje velmi abstraktní a nesplnitelné věci. Mezi takové sliby počítáme podle Pikory a Šichtařové např. slib hnutí ANO Andreje Babiše, že bude líp. Nebo slib ČSSD, že na důchody bude vždycky. Toto tvrzení jistě lze označit za pravdivé, pokud se smíříme s tím, že jednoho dne dostane každý senior ze státní penze asi tak jednu korunu.

Hofer ale nic takového nesliboval. Jen dával najevo, že nehodlá donekonečna půjčovat peníze Řecku a že odmítá donekonečna přijímat uprchlíky. Média ho přesto označovala za populistu v řadě zemí Evropy, až na Velkou Británii, kde se o Hoferovi psalo jako o pravicovém kandidátovi.

„Ono se totiž v médiích děje už delší čas něco moc nezdravého. Zprávy se volně míchají s názory a komentáři komentátora. Do zpráv nám média přidávají názor, o který čtenář v prostých zprávách nestojí. Tento komentář má skrytě názor čtenáře posunout. ... Zpravodajství tak začíná mít nápadně často nádech propagandy. Novináři a politici si často myslí, že lidé si toho nevšimnou, ale v tomto případě už se dostali za hranu a propaganda se stala až příliš okatou,“ upozorňují autoři.

Pokud budou západní média v takovém nátlaku na voliče pokračovat, občanům dojde trpělivost. Už teď se zdá, že jí mnoho nemají. V Německu přibývá útoků pravicových extremistů na ubytovny pro uprchlíky, v Maďarsku si vysokou podporu drží radikální Jobbik. A pokud se něco nezmění, bude jen hůř.

„Tak moc budou rádoby-intelektuálové opovrhovat euroskepticismem a prostou zdrženlivostí k imigraci, až to neskončí jen euroskepticismem a zdrženlivostí, ale vyústí to přímo v nacionalismus. A nacionalismus není žádná výhra. Moc proto prosím o férové a nezkreslené zpravodajství, které nám nebude podprahově vnucovat rádoby ‚správný“ názor,“ uzavírají autoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…