Jefim Fištejn: Putin se chová jako ve středověku. Zato Čína...

04.12.2014 10:40

Zatímco Rusko se v koncertu světových velmocí chová provinčně, pošetile a víceméně středověce, Čína se prezentuje jako skutečný sebevědomý globální hráč, který si dokáže bý vědom, co je jeho skutečným zájmem. Komentář Jefima Fištejna v Reflexu přibližuje rozdíly v uvažování obou zemí na jejich chování na posledním summitu velmocí.

Jefim Fištejn: Putin se chová jako ve středověku. Zato Čína...
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Zatímco Vladimír Putin na summitu G20 v Brisbane zaměstnával novináře úvahami, proč na společné fotografii lídrů vypadá tak odstrčeně, případně zda bylo vhodné manželce čínského kolegy přehodit přes ramena šálu, sám čínský prezident v klidu dojednával dohody, které lze označit za přelomové.

S prezidentem Obamou podepsal dohodu o zjednodušení vízového styku a s Austrálií dohodu o volném obchodě, která svým rozsahem nemá obdoby. Čína dostane v zemi pořadatelů summitu volnou ruku k jakýmkoliv investicím a výměnou za to Austrálii zruší prakticky veškerá dovozní cla. Takto sebevědomé gesto si dnes nikdo jiný na světě nemůže dovolit.

V kontrastu s tím Rusko podle Fištejna stále řeší své plynově- zemědělské celní půtky, ve kterých projevy drobného chuligánství typu proclení francouzských vín vážně považuje za globální politiku. A zatímco Kreml se handrkuje se sousedy o území v rozsahu desítek čtverečních kilometrů, Čína normalizuje své vztahy s Japonskem a dokázala bez cavyků ustoupit z ropných polí v Jihočínském moři, když protestoval Vietnam, který na ně rovněž vznáší nárok. Není prý těžké si představit, jak by v obdobné situaci reagovalo Rusko.

V Moskvě prý nedávno nadšeně oslavovali vznik rusko- čínské strategické osy, přitom podle Fištejna je zřejmé, že Čína nebere Rusko jinak, než jen jako dodavatele surovin, srovnatelného třeba s africkými státy.

Čína podle něj samozřejmě má zájem být světovým hráčem s vlivem na globální politiku. Dělá to ovšem mnohem inteligentněji než Kreml, už proto, že si uvědomuje nezbytný ekonomický základ svého velmocenského postavení. „Putinovy kroky jsou neomylně poznamenány provinčností, středověkostí a úzkoprsostní,“ uzavírá Fištejn. Čína prý naproti tomu nebuduje geopolitiku z doby kamenné, ale kosmické.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…