Jefim Fištejn je smutný z podpory Ruska: Češi možná chtějí normalizaci. Kreml opovrhuje Západem ze skoro stejných důvodů jako Islámský stát

29.09.2014 11:38

Spor či diskuze o režimu v Rusku a sankcích ze strany Evropské unie a USA za postup na Ukrajině vypověděly o české společnosti mnohé. Z velké části to není příliš lichotivé. Dochází prý k preventivní normalizaci, uvádí publicista Jefim Fištejn. Ve svém článku na serveru Reflex.cz také mluví o pohnutkách Kremlu, který se vydal na tažení proti západní civilizaci. Stejné důvody prý pohání i bojovníky Islámského státu.

Jefim Fištejn je smutný z podpory Ruska: Češi možná chtějí normalizaci. Kreml opovrhuje Západem ze skoro stejných důvodů jako Islámský stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Fištejn za příklad české pokleslosti uvádí snahu se normalizovat. Historicky normalizace probíhala v 70. a 80. letech minulého století. Bylo to vnímáno jako nedobrovolný ústupek vynucený vnější brutální silou. Nyní se zdá, že je česká společnost k normalizaci značně náchylná.

Naše politické elity tíhnou k většímu porozumění pro argumenty Moskvy a k větší rezervovanosti vůči postojům spojenců. Podle Fištejna v tom lze rozpoznat jakousi preventivní a dobrovolnou normalizaci.

Celý článek ZDE.

V 70. letech se funkcionáři okázale hlásili ke všemu ruskému. Nyní politici znovu orodují za Rusko 

Funkcionářům v 70. letech zajišťovala služební postup okázalá láska ke všemu ruskému. Připíjeli si na „tovaryša Stalina“ a loučili se hláškou „zdrav stůj, soudruhu“, o které se domnívali, že je to ruský pozdrav na rozloučenou. To jim dávalo pocit náležitosti k vítězné civilizaci a zároveň jim to zajišťovalo kariérní růst.

Fištejn považuje za komické, jak v současnosti přední politici orodují za právo Ruska činit vše, co si zamane. Tragické ale je, že prý nechápou motivy, které hýbou Kremlem. Konflikt na východě Ukrajiny měl prý mít mnohem větší, globální měřítko. Měl to být počátek Putinova tažení proti západní civilizaci.

Tradicionalistické síly se pokouší o návrat „starých zlatých časů“

Svoboda slova a shromažďování, nezávislý soud, parlamentarismus a mezinárodní právo jsou atributy západní civilizace, které umožňují rozšíření autonomie osobnosti. V dobách zmatku se ale síly tradicionalismu pokouší o revanš, o návrat společnosti ke „starým zlatým časům“. Tradicionalismus se snaží autonomie osobnosti maximálně omezit.

Motivace Kremlu se příliš neliší od té, která pohání bojovníky Islámského státu

Ruští dobrovolníci prý na východě Ukrajiny pociťují, že jsou součástí tažení proti prohnilému Západu s jeho snášenlivostí, lidskými právy a dalšími „hnusy“. „Způsoby, projevy, manýry se mohou zdát odlišné, ale motivace Kremlu není příliš vzdálena té, jež žene kupředu bojovníky Islámského státu, vizionáře nového chalífátu,“ tvrdí Jefim Fištejn.

Jak v Sýrii či v Iráku, tak na Ukrajině jde o vzpouru tradicionalismu proti modernizaci, která se nezdařila. Výzvy pro vytvoření společné fronty Západu a Ruska proti islamistické hrozbě jsou tedy tragicky mimo mísu. Takové spojenectví může být jen krátkodobé a taktické. Podobně jako se Západ a Stalin spojili za druhé světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…