Jehovistů se restituce netýkají

22.01.2012 7:45

Většina církví se může těšit na navrácení majetku a finanční odškodnění. Ne však Svědkové Jehovovi. Podle rozhodnutí soudu jejich tehdejší ústředí v pražském Suchdole patří městské části. Peníze také nedostanou, neboť stát finančně kompenzuje pouze ty církve, kterým přispívá na platy duchovních a provoz. Toho se jehovisté vzdali.

Jehovistů se restituce netýkají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

„Máme za to, že předmětné nemovitosti - dům, stavební pozemek, na kterém stojí, a přiléhající zahrada - nám byly odňaty neprávem,“ stěžoval si iDNES.cz člen koordinačního výboru církve Pavel Sommr. Bývalé sídlo jehovistů však nyní patří městské části Praha-Suchdol. Stát vrací pouze pozemky, které vlastní společnost Lesy ČR, Pozemkový fond nebo další státní organizace.

„Spor je už vyřešený. Majetek zůstal městské části,“ uvedl starosta Suchdola Petr Hejl. Jehovisté se o nemovitost soudili už od roku 1996.

Žádný majetek, žádné peníze

Ani finanční odškodnění nemohou jehovisté očekávat, neboť nepobírali žádné příspěvky na výplaty a provoz. „Pokládáme za nespravedlivé, že bychom měli být z narovnání vyňati jen proto, že nežádáme ze státního rozpočtu úhradu platů duchovních a věcných nákladů pro svůj provoz,“ dodal Sommr.

Vláda na začátku ledna odhlasovala zákon, podle kterého církvím vrátí nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard a k tomu zaplatí 59 miliard. Zároveň se začne snižovat státní příspěvek až dojde k úplnému odloučení církví od státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…