Jen si honí triko. „Rudá“ Pirátka se drsně pustila do Pekarové

02.09.2023 6:45 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová schytává kritiku i z koaličních řad za to, že nepodpořila návrh na přeřazení menstruačních potřeb do zvýhodněné daňové sazby. Za tento krok se tvrdě do Pekarové pustila členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Návykové chování Jana Michailidu (Piráti) a šéfku TOP 09 obvinila z toho, že si aktuálně jen „honí triko“ na tom, jak pomáhá samoživitelkám. Pekarová mezitím našla nového majitele pro Pavlovo pero.

Jen si honí triko. „Rudá“ Pirátka se drsně pustila do Pekarové
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29568 lidí
Vládní plánované změny sazeb daně z přidané hodnoty ve vládním konsolidačním balíčku, které znamenají prudké zdražení množství položek včetně například nápojů, se neshledává s jednotným pohledem ani uvnitř pětikoalice a některé vládní strany navrhovaly, aby se nižší daňová sazba uplatnila například na kojeneckou a minerální vodu či menstruační pomůcky.
 
Pro přeřazení dámských hygienických potřeb do snížené 12procentní sazby daně z aktuální 21procentní sazby se vyjadřovali zejména Piráti a lidovci, nakonec však vše narazilo a oproti květnovému vládnímu návrhu se změn dočkaly jen noviny a časopisy, které poputují do snížené sazby. Žádné další změny neprošly. 
 
Shoda všech politických stran se u menstruačních potřeb nepodařila nalézt kvůli nesouhlasu hned dvou z nich. Proti byla ODS a TOP 09, kterou na jednání zastupovala její předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Ta jakožto jediná z přítomných žen návrh smetla ze stolu, čímž zaskočila nejednu ze svých politických kolegyň.
 
Jednou z nich je pirátská členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Návykové chování Jana Michailidu, jíž značně dopálilo, že zatímco Pekarová odmítla daňové zvýhodnění menstruačních potřeb podpořit, chlubí se na svých sociálních sítích, že pomáhá lidem.
 
Michailidu je známa jako členka radikálně levicového křídla Pirátů. Bývalá místopředsedkyně strany o sobě dokonce hrdě prohlásila, že její vnitřní přesvědčení je komunistické.
 
 
„Paní předsedkyně vládní strany jako jediná žena přítomná jednání o konsolidačním balíčku NEPODPOŘILA zvýhodněné zdanění menstruačních potřeb a tady si bude honit triko na charitě pro svobodné matky,“ poukázala Michailidu na aktuální dražbu inauguračního pera prezidenta Petra Pavla, jejíž výtěžek chce Pekarová poslat na pomoc samoživitelům a samoživitelkám.
 
„Pravicové hry na solidaritu jsou fakt neuvěřitelný bizár,“ dodala k tomu Pirátka. 
„Pokud chcete pero, které má na svém hrotu kus historie, které vyrobila česká firma Česká pera pod vedením Marka Najvara, tak se zapojte a přispějte na dobrou věc,“ lákala na Pavlovo pero Pekarová a ukazovala jej na videu ve svých rukách zblízka při zahajování aukce, která probíhala do pátečního poledne.
 
Pavlovo pero nakonec získal zájemce, který za něj byl ochoten dát 140 tisíc korun. „Mám radost, že výsledná částka 140 tisíc korun pomůže samoživitelům s náklady, které mimo jiné začátek školního roku přináší,“ uvedla šéfka Sněmovny na sociální síti X.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

babiš na samoživitelky , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 02.09.2023 9:19:52
po celé roky co je v politice dává na samoživitelky měsíčně vyšší částku než nějakých 140 tisíc. A dává to ze svého. Nemusí k tomu trapně dražit protokolární pero. Kolik dává ze svého fiala, pekarová nebo generál? Jen kecy, nic víc.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …