Jen u nás. Vystoupení Zdeňka Trošky proti NATO: Žižka, Švejk, poručík Dub, Rusko...

08.09.2016 19:10

Místopředseda KSČM pro ideologii Josef Skála poskytl serveru ParlamentníListy.cz doprovodný text tématu, které komunisté považují u nadcházejících krajských voleb za zásadní. Řeč je o vystoupení z NATO, které hodlají komunisté prosazovat ze všech sil. Skála vysvětluje proč. Své k tomu řekl i režisér Zdeněk Troška. Připomněl, že Češi jsou hrdý národ a máme na co být hrdí – na Švejka i na Žižku...

Jen u nás. Vystoupení Zdeňka Trošky proti NATO: Žižka, Švejk, poručík Dub, Rusko...
Foto: Archiv ZT
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Josef Skála připomíná, že už 25. června tohoto roku se uskutečnila na Václavském náměstí demonstrace, kde její účastníci vyzývali vládu, aby odmítla předpokládané závěry summitu NATO ve Varšavě. Prý ve jménu míru. Dnes již je jasné, jak česká vláda zareagovala. Výzvu demonstrujícího režiséra Zdeňka Trošky, novinářky Lenky Procházkové či předsedy komunistů Vojtěcha Filipa ignorovala. Před krajskými volbami proto přišel čas na Petici za mír, ve které se požaduje vystoupení Česka ze Severoatlantické aliance.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Spousty podpisů chodí na adresu každého ze signatářů. KSČM ji zařadila i na pořad svých veřejných akcí před říjnovými krajskými a senátními volbami. Podepisují ji tu i spousty mladých dvojic a maminek s kočárky. Všem ročníkům imponuje už sama škála signatářů – od někdejší disidentky a režiséra, který do politiky vstupuje jen výjimečně, přes Karla Sýse, poetu téměř Nezvalova kalibru, lídry hnutí NE základnám a Československých vojáků v záloze za mír – až po europoslance Jaromíra Kohlíčka a místopředsedu komunistické strany,“ píše Skála.

Aby ukázal, že petice skutečně má jistou váhu, ocitoval velmi oblíbeného českého režiséra Zdeňka Trošku.

„My, Češi, jsme národ hrdý na Žižku i Švejka. Na prvního proto, jak nás bránil proti cizákům. Na druhého za to, jak se postavil k vraždění v cizím zájmu. To, co se po nás chce dnes, není o Žižkovi, ale o poručíku Dubovi a kadetu Bieglerovi. Spousty zmařených životů to stálo už tenkrát. Ve světě přecpaném jadernými zbraněmi je to šílený hazard. Proto jsem podepsal petici, která mu chce zabránit, dokud je čas. Teď to chce koalici proti terorismu, širokou, jako byla ta proti Hitlerovi. A ne harašit zbraněmi proti jaderné velmoci, která se s teroristy nepaktuje, ale bojuje proti nim,“ apeluje na spoluobčany Troška.

Celé prohlášení Zdeňka Trošky:

My, Češi, jsme národ, hrdý na Žižku i Švejka. Na prvého pro to, jak nás bránil proti cizákům. Na druhého za to, jak se postavil k vraždění v cizím zájmu. To, co se po nás chce dnes, není o Žižkovi, ale o poručíku Dubovi a kadetu Bieglerovi. Spousty zmařených životů to stálo už tenkrát. Ve světě, přecpaném jadernými zbraněmi, je to šílený hazard. Proto jsem podepsal petici, která mu chce zabránit, dokud je čas. Teď to chce koalici proti terorismu, širokou jako byla ta proti Hitlerovi. A ne harašit zbraněmi proti jaderné velmoci, která se s teroristy nepaktuje, ale bojuje proti nim.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…