Jeroným Tejc. Na sjezdu ČSSD neuspěl, ale na kandidátce prý může být velmi vysoko

18.03.2017 11:41

I když předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc na sjezdu ČSSD neuspěl při volbě místopředsedů, nyní se rýsuje šance, že na jihomoravské kandidátce strany bude figurovat na druhém místě. A to hned za předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Tejc by se tak opět mohl stát poslancem. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Jeroným Tejc. Na sjezdu ČSSD neuspěl, ale na kandidátce prý může být velmi vysoko
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

„Neočekávám, že má prohra na sjezdu by měla mít vliv na mé umístění na kandidátní listině,“ řekl LN Tejc. Základním předpokladem jeho úspěchu, za který by poslanec považoval umístění na druhém či třetím místě, je ovládnutí domovské brněnské organizace. V ní se Tejcovi na konci února podařilo zvítězit – získal nominaci na první místo, píše list.

„Konference brněnské ČSSD teď potvrdila kandidátku do Poslanecké sněmovny v pořadí: Tejc, Sklenák, Onderka. V tajné volbě. Pro 170 z celkových 192 platných,“ napsal dlouhodobý kritik Sobotkova vedení tehdy na twitteru.

List ale upozorňuje, že úspěch v Brně byl jen mezifází, neboť výběr kandidátů v ČSSD je vícekolový. V současnosti došlo jen k očíslování kandidátů z hlediska pořadí v rámci okresů. Na začátku dubna sestaví na základě těchto nominací krajský výkonný výbor návrh kandidátní listiny. Posléze se k ní může vyjádřit předsednictvo na návrh nejužšího vedení strany – tedy politického grémia. Poté dostanou kandidátku ke schválení členové strany. V minulých volbách ČSSD v jihomoravském regionu zvítězila s bezmála 23 procenty, za což se do Sněmovny kvalifikovalo šest poslanců. Od té doby preference strany celostátně zeslábly zhruba o osm procent, což by mohlo znamenat, že z jižní Moravy se letos do Prahy dostanou čtyři nebo pět poslanců, spekuluje list.

Připomíná, že lídrem sociálních demokratů bude na jižní Moravě předseda strany Bohuslav Sobotka, kterého už navrhl krajský výbor. Za ním by mohl být Tejc, následovaný předsedou poslaneckého klubu Romanem Sklenákem a dalším poslancem Jiřím Petrů. Na dalších místech by se podle informací LN měli umístit jihomoravští komunální politici – například starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (od roku 2014 i poslanec), starostka Boskovic Hana Nedomová či starosta Lovčic Václav Tvrdý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …