Ještě jsem neviděl podnikatele, který by neměl zisk. Odjede si na dovolenou a zaměstnanci jsou bez peněz, vykládal občan u Jílkové. A přítomní podnikatelé povstali...

17.09.2015 22:56

Včera se sjelo do Prahy přes tisíc odborářů, aby vyzvali všechny zaměstnavatele z celé republiky ke zvýšení mezd, uvedla k tématu dnešního pořadu České televize Máte slovo Michaela Jílková.

Ještě jsem neviděl podnikatele, který by neměl zisk. Odjede si na dovolenou a zaměstnanci jsou bez peněz, vykládal občan u Jílkové. A přítomní podnikatelé povstali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

Do diskuse se dnes zapojili předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, předseda Unie malých a středních podniků ČR David Šeich, ekonom Evropské sekce Úřadu vlády ČR Aleš Chmelař, ekonom Pavel Kohout, zaměstnanec z Kladna Richard Mosr a zaměstnavatel čtrnácti lidí v Praze a Varnsdorfu Pavel Nejtek.

Podle Josefa Středuly leckteří zaměstnavatelé své zaměstnance berou na hůl. „Průměrný výdělek nepobírá 60 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva,“ uvedl Středula v pořadu. „Myslíme si, že při tak obrovském výkonu ekonomiky, jaký tu je, je třeba lidem dát peníze,“ dodal s tím, že někteří zaměstnavatelé si podle něj syslí své zisky pro sebe či je posílají do svých mateřských společností.

Středulovi oponoval Šeich. Podnikatelé podle něj zisk rozdělují do školení, investic, mezd. Podle Richarda Mosra se však pracovní prostředí nezlepšuje. 

Přetáhnete-li požadavky, je to problém, řekl Kohout

„Má si jít zaměstnanec k zaměstnavateli požádat o zvýšení mezd?“ zeptala se moderátorka ekonoma Kohouta. „Já jsem si sám vzpomněl na to, jak jsem žádal o zvýšení platu,“ řekl s úsměvem Kohout. „A vždy souhlasil,“ dodal k překvapení všech ekonom. „Vždycky jde o to, jestli ten pracovník je v situaci, kdy si to může dovolit. Je to obchod. Prodáváte svoji pracovní sílu, musíte trochu vyjednávat. Pokud přetáhnete své požadavky, je to problém,“ dodal.

„Já jsem ještě neviděl jediného podnikatele, který by neměl zisk, nemohl by odjet na dovolenou a jeho zaměstnanci čekají třeba na mzdu. Tak kde to jsme?“ řekl občan z publika. Zareagoval podnikatel Koukal, rovněž z publika. „Díváte se na podnikatele, který letos nebyl na dovolené,“ odvětil. Přidal se k němu i Kohout, který podle svých slov rovněž nebyl na dovolené.

Měla by být symbióza, uvedl Středula

„My si vážíme každého poctivého zaměstnavatele. V takovém případě by měla být symbióza mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem,“ řekl Středula s tím, že pokud bude více takových zaměstnavatelů, bude Česká republika vzkvétat.

„Je hloupost stavět zaměstnavatele a zaměstnance proti sobě, vždyť jsou přece na jedné lodi. Když zaměstnavatel zkrachuje, přijde přece zaměstnanec o práci,“ dodal Šeich.

„Pokud jako zaměstnanec vidím, že firma vzkvétá, a zároveň vím, že moje práce je pro zaměstnavatele potřebná, mohu si dojít pro navýšení mzdy,“ reagoval také Kohout.

Mosr k tomu dodal, že pracuje v podniku, kde se pět let nepřidávalo. „Enormně se zdvihá pracovní výkon, ale přidáno nedostaneme,“ sdělil.

Subdodavatelské firmy

Podle Kohouta je česká ekonomika založená na subdodavatelských firmách. „Subdodavatelé mají obtížnou pozici, neboť čelí většinou velké konkurenci. Ekonomika, která je založena na tomto druhu průmyslu, je předurčena k tomu, aby rostla pomalu,“ sdělil k české ekonomice Kohout. S jeho tvrzením nesouhlasil ekonom Chmelař. 

Z publika se následně do debaty připojil občan Ivo Grossman. „Podle mého názoru zisk firem generují zaměstnanci, takže by na tom měli mít podíl,“ řekl. „Rozumný podnikatel chce přece navýšit svým lidem mzdu, aby u něj zůstali,“ dodal k tomu Šeich.

Kohout následně uvedl, že existují tři stupně výrobního cyklu. „Největší ziskové marže jsou ve výzkumu a vývoji a v obchodě, marketingu a prodeji jsou bohužel někde jinde než v České republice,“ řekl. 

„Zaměstnanci jsou kola, zaměstnavatelé jsou motor, ani jeden bez jednoho nefunguje. A mzdy jsou takovou převodovkou, bez které to rovněž nejede. Teď, když jsou zisky, pokud nebudou investovány do mezd, nebudou další zisky,“ sdělil také Chmelař.

Středula lidem závěrem poradil, aby se nebáli říct o peníze. „Že bude odpor větší či menší, je realita,“ uvedl a poradil zaměstnancům, aby vstoupili do odborů a kolektivně vyjednávali. Odbory vykolejil dokonce i moderátorku Michaelu Jílkovou. „Zaměstnavatel vám řekne: Pokud je založíte, půjdete,“ řekla Jílková. „A my uděláme vše proto, abychom je založili a nešli jsme,“ odvětil Středula.

Příští týden se bude pořad věnovat uprchlíkům, hostem bude mimo jiné i vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…