Ještě únor a konec? Temné odhady ohledně ukrajinského rozpočtu jsou tu

19.12.2023 15:57

Ukrajinskou ekonomiku čeká podle analytiků těžký rok 2024, a pokud by nakonec nedorazila finanční pomoc Evropské unie a Spojených států, přičemž v EU pomoc zatím blokuje Maďarsko a v USA republikánští kongresmani, Ukrajina by se v únoru ocitla zcela bez finančních rezerv. Od ruské invaze v únoru 2022 Kyjev všechny své příjmy vrhá do obrany a armády, zatímco výdaje na vše od důchodů po sociální platby jsou hrazeny z desítek miliard dolarů zahraniční pomoci.

Ještě únor a konec? Temné odhady ohledně ukrajinského rozpočtu jsou tu
Foto: pixabay.com
Popisek: Pokles ekonomiky - ilustrační foto

Ukrajina dokáže udržet svoji ekonomickou situaci nad vodou už jen několik měsíců a pokud nedorazí zahraniční finanční pomoc, ocitne se v roce 2024 ve velkých problémech. Ukrajinská vláda počítá s deficitem rozpočtu 43 miliard dolarů a doufá, že alespoň část peněz získá skrze pokračující zahraniční finanční pomoc.

Vyhlíží zejména 18,5 miliardy eur od Evropské unie a více než 8 miliard dolarů z amerického balíčku, který obsahuje také důležitou vojenskou pomoc. Oba balíčky byly zatím zablokovány – republikány v americkém Kongresu a Maďarskem v Evropské unii – a není jisté, zda budou nakonec oba úspěšně schváleny.

Ukrajina využívá zahraniční finanční pomoc v hodnotě desítek miliard dolarů na sociální výdaje, jako jsou důchody a sociální platby, zatímco většina rozpočtu míří do obrany a armády. Hrozící nedostatek financí podle analytiků může oslabit ukrajinskou makroekonomickou stabilitu, protože by Ukrajina nesplnila požadavky Mezinárodního měnového fondu. MMF tento měsíc schválil novou tranši ve výši 900 milionů dolarů, ale vyžaduje pevné záruky financování na příštích 12 měsíců.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57640 lidí
„Vláda má likvidní rezervu na leden a únor,“ uvedl pro agenturu Reuters hlavní ekonom Centra pro ekonomickou strategii v Kyjevě Jurij Hajdaj. Zaplnění díry v rozpočtu by mohlo Ukrajinu donutit zvýšit daně, což by bylo pro ekonomiku kontraproduktivní, nebo dokonce vytisknout větší obnos peněz, což přináší rizika zvyšující se inflace. Guvernér centrální banky Andrij Pyšnyj dal jasně najevo, že tisk peněz by byl krajním opatřením, ke kterému se letos nehodlají uchýlit.

Ukrajina také potřebuje najít způsob, jak v příštím roce restrukturalizovat mezinárodní dluh ve výši zhruba 20 miliard dolarů poté, co držitelé státních dluhopisů souhlasili s dvouletým zmrazením plateb v srpnu 2022.

Ministr financí Serhij Marčenko uvedl, že vláda doufá, že se jí podaří zajistit zahraniční financování v plné výši v roce 2024, ale dodal, že pokud by válka trvala déle, pak „scénář bude zahrnovat nutnost přizpůsobit se novým podmínkám“, říká Marčenko podle informací serveru Kyivindependent.com.

Letos přitom ukrajinská ekonomika zaznamenala mírný růst o 5 % poté, co v loňském roce poklesla téměř o třetinu. Inflace klesla na jednociferné hodnoty, devizové rezervy se blíží historickému maximu. To vše díky zahraniční finanční pomoci. Ukrajinské podniky a zahraniční firmy se přizpůsobily nové válečné realitě a některé z nich dokonce ohlásily nové výrobní závody v centrálních a západních regionech, daleko od bojů na silněji průmyslovém východě a jihu.

Společnost Nestlé investovala 40 milionů franků do nového závodu v západní Volyňské oblasti, zatímco německý gigant v oblasti výroby léků a pesticidů Bayer plánoval od roku 2023 investovat 60 milionů eur do výroby osiva kukuřice v centrální Žytomyrské oblasti.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí
Navzdory mírným známkám oživení v letošním roce je však ekonomika založená na komoditách stále menší než před válkou a rizika i další omezení zůstávají vysoká. Miliony Ukrajinců zůstávají po útěku před invazí v zahraničí, kvůli čemuž mají ukrajinské podniky nedostatek pracovníků, zejména na vysoce kvalifikované pozice.

Ekonomiku brzdí také ruské pokusy o blokádu Černého moře, ačkoli ukrajinská lodní trasa zřízená navzdory Moskvě letos v létě pomohla vývozu komodit a podle ekonomů může v příštím roce viditelně podpořit růst.

Přetrvává nejistota ohledně dalšího vývoje války a logistika vývozu je stále narušena, protože uprchlíci jsou pořád v zahraničí. Národní institut agrární ekonomiky uvedl, že dopravní a logistické problémy vedly v listopadu k 7% meziročnímu poklesu vývozu agrárních produktů. Potraviny tvoří 60 % ukrajinského vývozu.

„Vidíme, že deficit (před zahraniční pomocí a půjčkami) přesáhne 10 % HDP nejméně do roku 2027 a pod 5 % klesne až po roce 2030,“ uvedla kyjevská investiční skupina ICU ve své výzkumné zprávě. Deficit obchodní bilance Ukrajiny se v prvních deseti měsících roku 2023 vyšplhal na 22,3 miliardy dolarů, což je rekordní hodnota, která ilustruje, jak prudce roste dovoz, zatímco vývoz zůstává slabý.

V prosinci Marčenko vyzval veřejnost, aby snížila spotřebu dováženého zboží. Uvedl, že uvedení ekonomiky do válečného stavu znamená nejen budování vojenského průmyslu, ale také pochopení situace ze strany veřejnosti. „Tuto realitu bude třeba korigovat, pokud chceme přejít na vojenský základ. Je to omezení spotřeby veřejnosti. Pokud nevyvodíme závěry my, vyvodí je ekonomika sama – zpravidla poměrně rychle a bolestivě,“ dodal Marčenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukrajinská vláda počítá s deficitem rozpočtu jen 43 miliard dolarů ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 19.12.2023 17:04:46
To je podezřele málo. Vláda ČR má deficit rozpočtu na rok 2024 zatím 25 miliard Kč (pouze výchozí číslo) a k tomu "ozdravný" (likvidační) balíček opatření. Společným jmenovatelem je slouhovství US zájmům, kdy po blížícím se krachu Ukrajiny bude třeba nalézt ve východní Evropě nového užitečného idiota do mlýnku na maso v nesvatém tažení na Východ, na kterém USA bezostyšné vydělávají. Tzv. "kolektivní Západ" je už dnes prázdným pojmem, protože (jak ukázal covid) v krizi se každý začne starat sám o sebe.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…