Jestli to ČSSD povede takto dále, nevyhraje už nikdy nic. Jiří Paroubek radí, jak na to

07.08.2016 21:03

Někdejší předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek kroutí hlavou nad předvolebními průzkumy. Pokud se sebou sociální demokracie něco neprovede, může jen těžko čekat, že vyhraje další volby. Bývalý předseda vlády má za to, že jeho dnešní nástupce Bohuslav Sobotka nevybírá na klíčové posty politiky, kteří by přitáhli pozornost voličů. K dovršení všeho zlého má prý ČSSD zastaralý program.

Jestli to ČSSD povede takto dále, nevyhraje už nikdy nic. Jiří Paroubek radí, jak na to
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Program této strany je tradiční, poněkud nemoderní, orientující se standardně na velké občanské a zájmové vrstvy a skupiny, jejichž potenciál se ovšem stále zužuje. To je zřejmě hlavní příčina pomalého, ale setrvalého poklesu volebních preferencí a volební podpory této strany. V současné době se v sociální demokracii ani v jejích dolejších patrech struktury, ani ve vedení neprojevuje poptávka po změně programu. Poněkud fatalisticky ČSSD očekává, že dojde ke zlomu a že pokles podpory voličů se změní ve vzestup. V politice málokdy přijde něco samo, zejména pokud hlavní soupeř nebude dělat dramatické chyby. A hnutí ANO, to jest A. Babiš, jich zase tolik nedělá. Až na malé výjimky postrádá současná ČSSD ve svém čele a na ministerských pozicích skutečně zajímavé, charismatické a voliče přitahující osobnosti,“ rozepsal se Paroubek na serveru VašeVěc.cz o stavu dnešní nejsilnější vládní strany.

Ačkoli by prý Bohuslav Sobotka měl z čeho vybírat, protože má k dispozici schopné krajské a komunální politiky, pohříchu si mezi nimi nevybírá lídry. To ovšem nic nemění na tom, že za tu největší chybu dnešních sociálních demokratů považuje program, který nemá náboj.

Celý text najdete zde

Andrej Babiš (ANO) má na své straně média, která vlastní, tedy např. MF Dnes a Lidové noviny. Další média se prý k miliardáři chovají příznivě neutrálně, až na deník Právo, který je podle Paroubka k miliardáři kritický. Sociální demokraté by se tedy měli o to víc snažit upoutat pozornost voličů chytlavými slogany a tématy, které osloví nové voliče.

Z pozice muže, který dokázal s ČSSD vyhrát volby, byť nakonec nesestavoval vládu a rezignoval na post předsedy, dal sociálním demokratům pár rad.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

ČSSD by se měla postavit proti dostavbě dalších jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech, protože tyto projekty notně zdraží elektřinu občanům. Dále by se měli sociální demokraté postavit České národní bance, která neustále oslabuje korunu. Lidé by si ale měli přát spíše dražší korunu, aby byl v budoucnu co nejvýhodnější český přechod na evropskou společnou měnu euro. Stranou pozornosti vládní strany by neměly zůstat ani firemní daně. Ty největší firmy by podle Paroubka měly státu rozhodně platit víc.

Pouze symbolická by prý napříště měla být účast českých vojáků na zahraničních misích. Naproti tomu by se Česká republika měla zasadit o tvrdý boj proti daňovým rájům. Sociální demokraté by také měli znovu zvednout téma práv homosexuálů a věnovat se mu. Byť nejde zdaleka o poslední radu. Paroubek Sobotkovi a spol. radí uchopit téma eutanazie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…