Jezdím úsporněji, méně na válku Putinovi, chlubí se Niedermayer. Padla poznámka o zeleném de*ilovi a rada

12.06.2022 8:29 | Ze sítí

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer se věnuje mj. ekologii a otázkám s ní spojeným. Nabádá, abychom se co nejrychlejší zbavili závislosti na fosilních palivech; dle něj stále pro to neděláme dost. Na svém facebooku radí lidem, jak k tomu může přispět jeden každý z nás. Pochvalu za to však nesklidil. Podívejte se.

Jezdím úsporněji, méně na válku Putinovi, chlubí se Niedermayer. Padla poznámka o zeleném de*ilovi a rada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Ekologická témata vyvolávají v Česku i na půdě Evropského parlamentu vášnivé diskuse. Ve středu Evropský parlament schválil návrh na zákaz prodeje nových osobních aut se spalovacími motory, který má platit od roku 2035. Pro návrh z českých europoslanců zvedl ruku Luděk Niedermayer, který proti spalovacím motorům bojuje dlouhodobě. Vedle něj taky tři pirátští europoslanci Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová.

Návrh na zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory je součástí klimatického balíčku, jehož cílem je výrazně snížit emise skleníkových plynů do roku 2030.

„Zbavit se závislosti na fosilních palivech, hlavně na ropě a plynu není snadné. Ale můžeme pro to udělat mnohem víc. A dokonce i dnes. K některým věcem stačí jen dobrá vůle,“ míní europoslanec s tím, že zaměřit se nyní musí společnost na energetické úspory, rozvoj obnovitelných zdrojů či opatření k větší energetické bezpečnosti.

Každý může podle něj přispět k odstřižení od fosilních paliv mnohem více už dnes, každý z nás. Velkým zdrojem emisí je totiž doprava. Tedy radí používat jiný prostředek, než je automobil: „Ne všechny cesty, které konáme, se musí stát. Pokud cestujeme, je mnohdy možno místo auta zvolit vlak či jinou hromadnou dopravu. Při dopravě autem obvykle udělá stejnou službu auto s nízkou spotřebou jako stroj velký, s vysokou spotřebou,“ vyjádřil svůj názor.

Při jízdě autem doporučuje také trochu snížit rychlost na dálnici. „Při jízdě auto překonává odpor, který roste s druhou mocninou rychlosti. Ve vyšších rychlostech k tomu proporčně roste spotřeba. Cesta sice zabere o pár minut času navíc, ale efekt, nemluvě o značné úspoře pro vaši peněženku, stojí za to,“ dodává expert.

Pro ty, kteří jsou ochotni investovat pár minut do toho, aby se obrovské platby do Ruska snížily, a chtějí pomoci chránit naše klima, je prý u Niedermayera připravena nálepka na auto, kterou ostatním řidičům oznamujete, že jezdíte úsporněji, na dálnici s rychlostí maximálně 115 km/h.

Z jeho nápadů se chytá za hlavu analytik Štěpán Kotrba. Niedermayerův boj za záchranu klimatu a snahu tím i přestat financovat válku na Ukrajině okomentoval velmi stručně: „Zelený debil. Choďte pěšky, to je ještě lepší!“

Niedermayer považuje pálení ropy či plynu za špatné především i proto, že poskytuje miliardy eur Putinovu režimu, který napadl Ukrajinu a zabíjí její obyvatele. Ničí však také životní prostředí a ohrožuje klima, jak připomíná poslanec Evropského parlamentu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…