Jihočeská hejtmanka o kůrovci: S aktivisty se jednat nedá. Měli bychom hledat stopu peněz

23.08.2019 11:45

Moderátor Luboš Xaver Veselý tentokrát v internetové televizi přivítal hejtmanku Jihočeského kraje za ČSSD Ivanu Stráskou. Dáma si před kamerami nebrala servítky. Obvinila exministra životního prostředí Martina Bursíka, že připravil republiku o milion stromů, a ani na ekologických aktivistech nenechala nit suchou.

Jihočeská hejtmanka o kůrovci: S aktivisty se jednat nedá. Měli bychom hledat stopu peněz
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Jihočeský kraj bojuje s kůrovcovou kalamitou. Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) tvrdí, že i na Šumavě je proti kůrovci třeba jednoznačně zasáhnout a nespoléhat na to, že si příroda poradí sama, což si přejí ekologičtí aktivisté a pravděpodobně i exministr životního prostředí Martin Bursík.

„Já o kůrovci hodně čtu, musím říct, že jsem o něm přečetla už stovky stránek a dneska ho znám líp než svého vlastního manžela,“ prohlásila dáma.

„Musíme si všichni přiznat, že naše země zažívá apokalypsu, kalamitu kůrovce, a hrozí, že nebudeme mít smrkové lesy. Dokud naši předkové zasahovali a sázeli nové stromky, byla Šumava vždy zelená. Ministr Bursík rozhodl, aby se nechaly stromy ležet. To se stalo zdrojem kůrovce a jeho kalamity. V té době na Šumavě umíralo milion stromů ročně,“ uvedla rozzlobená Stráská.  

Uznala, že není odborníkem v této oblasti a nemá tu jedinou a svatou pravdu jako někteří jiní lidé, ale i tak je přesvědčena, že Šumavu je třeba udržet zelenou, a to ochranou stromů před kůrovcem a ochranou nových stromků před zvěří. A sice i proti vůli ekologů. Protože Šumava bez stromů bude podle Stráské jen vyprahlou krajinou. „I OSN ve svém klimatickém panelu říká ‚chraňte lesy‘. My říkáme, chraňme to, co ještě máme,“ zdůraznila.

„Nic nenahradí funkci vzrostlého lesa,“ dodala ještě s dovětkem, že na holinách výrazně narůstá teplota.

Jenže vyjednávat o tom s ekologickými aktivisty se prý moc nedá. „Oni mají svou jedinou pravdu, což je mi líto. Ale jeden slavný americký detektiv říkával: ‚hledej stopu peněz‘. Tak třeba budeme hledat stopu peněz a dozvíme se, jaké zájmy jsou za Šumavou a za tím, že Ministerstvo životního prostředí pokutuje malé vlastníky lesa, pokud nezlikvidují kůrovcový strom, ale my na Šumavě si toho kůrovce necháme. Lze se podívat na různé grantové programy a myslím, že bychom nějakou stopu peněz našli. Ale já nepodezřívám ekologické aktivisty, že to nemyslí dobře. Oni tomu opravdu věří,“ uvedla hejtmanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…