Jindrák z Hradu: Většina Čechů nestojí za názorem Pavla Novotného. Jako kdyby nějaký bavorský starosta oslavoval sudetské henleinovce

02.12.2019 18:36

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák. Popsal, co se může stát, pokud předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) prosadí svou a pojede na návštěvu Tchaj-wanu. Došlo i na špiony, Rusko, řeporyjského starostu Pavla Novotného (ODS) a blížící se summit NATO.

Jindrák z Hradu: Většina Čechů nestojí za názorem Pavla Novotného. Jako kdyby nějaký bavorský starosta oslavoval sudetské henleinovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Jindrák, šéf zahraničního odboru KPR

„Následky mohou být ty, že dojde ke zmražení česko-čínských vztahů, bude zmražen politický a ekonomický dialog,“ upozornil Jindrák s tím, že Kubera sice může tvrdit, že jde jen o obchodní cestu, ale tchajwanští politici velmi pravděpodobně využijí příležitost a s Kuberou se sejdou, což se Číně líbit nemusí.

„Já nehrozím následky, já pragmaticky posuzuji to, co by se mohlo stát, a je třeba brát ohled na to, že Čína je centralisticky řízená,“ upozornil Jindrák s tím, že Tchaj-wan pro nás není samostatným státem, Česká republika uznává jednotu Číny, takže musíme velmi rozvažovat, zda si kvůli ostrovní entitě pošramotit vztahy s kontinentální Čínou.

I Kubera by podle Jindráka měl ctít zahraniční politiku své země, i když je sám opozičním politikem.

Ve druhé polovině rozhovoru se Jindrák vyjádřil ke zprávám BIS, že ruští a čínští agenti jsou na území Česka velmi aktivní, což podle prezidenta Zemana uráží Rusko i Čínu. Host nechtěl Zemanova slova jakkoli komentovat. Vyložil pouze svůj názor.

„Já mám trošku problém s tou špionománií, já za každým rohem vidím ruského nebo čínského agenta. Já se stýkám s diplomaty a vím, že někteří z nich mají kromě diplomatických úkolů i jiné úkoly,“ uvedl Jindrák s tím, že s tím se v diplomatických kruzích musí počítat.

Než se Jindrák rozloučil s posluchači, sdělil veřejnosti, že starosta pražské městské části by neměl vstupovat do mezinárodní politiky. „Já si myslím, že většina obyvatel České republiky nestojí za názorem pana Novotného, za prezentací jeho názoru,“ pravil Jindrák.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Kdyby kupříkladu nějaký bavorský starosta oslavoval předválečné aktivity sudetských henleinovců, také bychom se podle Jindráka ozvali. Proto se nediví, že se proti krokům Pavla Novotného ohradila Ruská federace.

V úplném závěru Jindrák potvrdil, že prezident Zeman vystoupí na summitu NATO v Londýně a promluví o boji s teroristy. Není např. tajemstvím, že se český prezident staví velmi kriticky k vyjednávání americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa s afghánským Tálibánem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…