Jiří Čunek: Kalousek je jako kašpárek. Andrej Babiš je dobro pro Česko

02.05.2016 9:12

Senátor, vsetínský starosta a kandidát na hejtmana Jiří Čunek (KDU-ČSL) v rozhovoru pro časopis Týden mimo jiné řekl, že dostal nabídku od ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Vyjádřil se také k migrační krizi a nechyběla ani slova o současném předsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

Jiří Čunek: Kalousek je jako kašpárek. Andrej Babiš je dobro pro Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

„Podle mě je Babišův vstup v tuto chvíli dobrem pro Českou republiku, a to přesto, jestli přišel páchat dobro, anebo opak,“ uvedl mimo jiné k osobě Andreje Babiše Čunek. Tím, že hnutí ANO obsadilo spoustu postů, Babiš dle názoru Čunka rozbil řadu kmotrovských vazeb. „Chci mu věřit, že to myslí dobře,“ řekl Čunek s tím, že Babišovi se to rozbití podařilo i díky finančním možnostem. „Koupil si polovinu mediálního trhu. Za to ho ani nechválím, ani neobdivuji. Jen konstatuji, že tím způsobil rozbití oněch vazeb, které na mě měly – a na každého, kdo tady chtěl něco změnit nebo prosadit – odstředivý vliv,“ dodal.

Čunek následně popsal své začátky v KDU-ČSL. „Začínal jsem ve straně, kde více než padesát procent výkonných orgánů – celostátního výboru a předsednictva – nebyli ‚moji‘ lidé. Od začátku jsem bojoval s Kalouskem a jeho skupinou,“ podotkl Čunek. Konání Miroslava Kalouska na něj v současné době působí legračně. „On působí jako kašpárek, je to jako špatný vtip, co dělá. Se škodolibostí ani zadostiučiněním ale mé pocity nic společného nemají. Mám radost z toho, že vývoj jde správným směrem. Že došlo na ty, kteří tu demokracii celé roky ze všech sil rdousili. Kalousek toho skutečně ovládal hodně, nějaké mocenské páky mu ještě zbývají, ale už je jich hodně málo,“ myslí si. A dodává, že když byl předsedou KDU-ČSL, měl Kalouska vyloučit. „Koncem roku 2008 jsem se o to pokusil, protože Kalousek nahrál hazardu proti vůli strany. Ale měl tam takovou pozici, že ho většina jeho lidí podržela,“ dodal.

V rozhovoru přišla řeč i na uprchlíky. Čunek akutní ohrožení země uprchlíky nevidí. „Možná to teď hrozba není. Ale kdyby se Evropa nechala uprchlíky zaplavit, tak nás to zcela jistě neobejde. Spíše vnímám akutní ohrožení Evropy. Pokud se Evropa nevzpamatuje, může skončit,“ podotýká Čunek. Sám by situaci řešil jako před lety ve Vsetíně, kdy vystěhoval tamní Romy za město.

„Nejhorší je neřešení. Dnešní evropští politici na to nedokázali rychle reagovat. Řešení, které přichází nyní, mělo přijít už dávno. Ne my, ale Angela Merkelová si neuvědomila dosah svých slov a pozvala je. Řešit se to mělo hlavně na územích, odkud přicházejí,“ dodává. Chytat lidi až tady na hranicích mu však přijde zpozdilé. 

„Je potřeba vytvořit podmínky, aby zůstali doma. Ale hranice samozřejmě musíme chránit proti těm, kteří to i tak budou zkoušet. A hlavně – musíme mít jednotnou, rychlou a účinnou návratovou politiku. Vracet je řízeným režimem rychle zpátky,“ uzavřel toto téma.

A závěrem se také vyjádřil k nabídce Andreje Babiše. „Před volbami do sněmovny mě chtěl angažovat Andrej Babiš, abych mu dělal lídra kandidátky. Všichni jsme tehdy věděli, že jeho strana získá hodně. Že tolik, to jsem netušil ani já, ale úspěch byl na dohled. A Babiš mi dal nabídku, abych šel k němu a dělal lídra. Řekl jsem mu, že bych to určitě rád udělal, protože s ním tu změnu cítím. Tím pádem bych měl velkou šanci na velké angažmá v Praze, možná na ministerský post. Proti Andreji Babišovi nic nemám, rád spolupracuji i s jeho lidmi. Jeho nabídky jsem nevyužil jen proto, že se mi zdá nevhodné, aby člověk v mém postavení takhle přestupoval ze strany do strany. Navíc – i když je to zvláštní – celkem rád vyhrávám se slabším týmem a pokusím se, aby KDU-ČSL pod mým vedením ve Zlínském kraji vyhrála,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…