Jiří Dienstbier: Klaus svými výroky na adresu EU poškozuje naši zemi

14.12.2012 11:58

Kandidát na příštího prezidenta republiky Jiří Dienstbier (ČSSD) hovořil pro server EurActiv.cz o svém postoji k Evropské unii a evropské integraci. „Pokud bych byl zvolen, vystupoval bych vůči evropské integraci zcela jiným způsobem než současný prezident. Považuji myšlenku evropské integrace za zcela zásadní pro budoucnost Evropy i České republiky," říká politik.

Jiří Dienstbier: Klaus svými výroky na adresu EU poškozuje naši zemi
Foto: hns
Popisek: Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

Neumí si představit, že by Evropa mohla ve světě obstát, aniž by se integrace dále prohlubovala, dodává. Rozhodně oceňuje i udělení Nobelovy ceny míru Evropské unii, málokterý projekt v historii podle Dienstbiera přinesl tak nekonfliktní a stabilní mírové prostředí jako EU Evropě v posledních padesáti, šedesáti letech.

Nesmíme zůstat na okraji

Jako český prezident by zdůrazňoval, že Česká republika se bez evropské integrace neobejde. Je to podle Dienstbiera možnost, jak se menší země mohou spolupodílet na rozhodování. „Z tohoto hlediska považuji za nebezpečný současný trend, kdy především země eurozóny, ale i Polsko, chtějí pokračovat v integraci a my stojíme a váháme. Riziko, že bychom zůstali na okraji a od integračního procesu se štítivě odtahovali, čímž bychom se u vyjednávacího stolu připravili o možnost říkat své názory a ovlivňovat rozhodnutí, která na nás budou mít dopad, považuji za skutečně zásadní problém," říká pro server EurActiv.cz.

Země by prý měla navenek prezentovat jasné stanovisko. Jiří Dienstbier je přesvědčen, že současný prezident Václav Klaus Českou republiku svými výroky na adresu EU velmi silně poškozuje. „A není v tom zdaleka sám, je pouze nejvýraznější a nejviditelnější. Svou vinu totiž nese i vláda, která mu v tom vychází vstříc. Výsledkem je pak to, že nejsme bráni za věrohodné partnery a jsme pro smích. To se musí změnit," upozorňuje sociální demokrat.

Mít euro je rozumné...

Prezidentský kandidát ČSSD je přesvědčen, že Češi by měli vstoupit do eurozóny, ačkoli je jasné, že ještě nenastal ten správný okamžik. „Mít euro je rozumné především z toho důvodu, že podporuje podnikatelské prostředí, stabilitu kurzu atd," vysvětluje výhody přijetí společné evropské měny Dienstbier.

Zelenou orientaci EU vnímá Dienstbier jako příležitost, ačkoli třeba projekt fotovoltaiky Česká republika nezvládla úplně dobře. „Myslím, že je to nezbytná podmínka k tomu, abychom měli kvalitní život a žili ve snesitelných podmínkách. Podíváme-li se na to, co se pravidelně děje například na Ostravsku nebo i v Praze, tak se o kvalitě života dá mluvit těžko. Kvalita životního prostředí je důležitá součást evropské politiky," uzavírá Jiří Dienstbier pro server EurActiv.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…