Jiří Dienstbier přiložil polínko: Znovu kopl do Zemana. A z Hradu už přišla reakce

18.11.2015 12:33

Prezident Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti, je přesvědčen ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Některé výroky hlavy státu jsou xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach, řekl dnes Dienstbier v rozhovoru agentuře ČTK. Rozšířil tak své prvotní vyjádření, které napsal již včera na svůj facebookový profil. Na Dienstbierova slova vzápětí reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jiří Dienstbier přiložil polínko: Znovu kopl do Zemana. A z Hradu už přišla reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Dienstbier uvedl, že Zeman svým úterním vystoupením na Albertově překročil veškeré meze, když podpořil „nenávistné skupiny ve společnosti“.

„Já jsem si nikdy neuměl představit, že hlava tohoto státu bude podporovat extremistické pozice, bude takovýmto způsobem rozdělovat, rozeštvávat společnost a především strašit lidi,“ řekl Dienstbier k úterní akci, na níž Zeman vystoupil po boku členů Bloku proti islámu, který zastává k islámu a přijímání uprchlíků z muslimských zemí velmi negativní postoje.

Neumím si představit, že by v jakékoliv civilizované zemi takto vystoupila hlava státu

„Já si neumím představit, že v jakékoliv civilizované zemi by hlava státu tímto způsobem vystoupila, podpořila takovéto nenávistné skupiny ve společnosti a že by si to společnost nechala líbit, že by to bylo tolerovatelné,“ řekl také ministr pro lidská práva. Podle ČTK šéf Bloku proti islámu Martin Konvička v minulosti na svém Facebooku psal například o namletí muslimů do masokostní moučky.

Nejen jeho výroky, ale i některá Zemanova slova považuje Dienstbier za xenofobní a islamofobní. „Především je to naprosto nepřijatelné paušalizování. Není to hodnocení jednotlivých lidí podle toho, jak se chovají, jak žijí,“ uvedl ministr, podle něhož je v Česku několik desítek tisíc muslimů, s nimiž nejsou žádné problémy.

Zemanovy výroky kritizoval vysoký komisař OSN pro lidská práva

Zeman nedávno hovořil například o hrozbě zavádění islámského práva šaría v Česku nebo o tom, že si většina uprchlíků nezaslouží soucit. Jeho výroky v říjnu kritizoval mimo jiné vysoký komisař OSN pro lidská práva, který je označil za xenofobní.

Podle Dienstbiera prezident svými slovy a postoji pomáhá budit strach, místo aby byl moderátorem a snažil se zklidňovat situaci a hledat společná řešení. Zeman podle něj přinejmenším napomáhá vytváření podhoubí pro fašizaci společnosti. „Samozřejmě, tím že vyvolává strach ve společnosti, tím jak situaci komentuje, tak tím k tomu samozřejmě přispívá, vytváří tu atmosféru, a dokonce bych řekl, že je v čele tohoto procesu svými výroky,“ uvedl také.

Dienstbier na Zemanovo vystoupení na Albertově reagoval již včera na svém facebookovém profilu, kde napsal: „Miloš Zeman dnes překročil veškeré meze. Stoupl si na pódium vedle výkvětu současné extrémistické scény a sdělil ‚svému‘ národu, že fašismus nemá nazývat fašismem, islamofobii islamofobií, rasismus rasismem a xenofobii xenofobií.“

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci uvedl, že Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany, jejich názory a oprávněnými obavami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…