Jiří Drahoš promluvil o Zemanovi: Odměňuje ty, co se mu klaní. A kdo nesouhlasí, o tom řekne, že je hlupák

08.12.2017 12:49

Podle prezidentského kandidáta profesora Jiřího Drahoše nás současný prezident Miloš Zeman rozděluje a snaží se nás odvést na Východ. „Kdo se mu klaní, toho odměňuje, kdo s ním nesouhlasí, je hlupák,“ řekl Drahoš. Za nešťastné rozhodnutí Zemana považuje prý hlavně to, že chce dva pokusy k sestaveni vlády svěřit Andreji Babišovi.

Jiří Drahoš promluvil o Zemanovi: Odměňuje ty, co se mu klaní. A kdo nesouhlasí, o tom řekne, že je hlupák
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Podle Jiřího Drahoše současný prezident Miloš Zeman Česko příliš rozděluje a na to, jak se mu zavděčit, existuje jednoduchý recept. „Kdo se mu klaní, toho odměňuje, kdo s ním nesouhlasí, je hlupák,“ řekl Drahoš, podle kterého Zeman dostatečně nerespektuje základní přirozenou orientaci země na Evropu a snaží se nás odvést na Východ. „Oceňuji jeho ekonomickou diplomacii, častý kontakt s občany v regionech a rozumný postoj ke státu Izrael,“ uvedl Drahoš v rozhovoru pro Reflex.cz.

První dva pokusy k sestavení vlády chce Zeman svěřit premiérovi Andreji Babišovi. Toto Zemanovo rozhodnutí však prezidentský kandidát Jiří Drahoš neuznává. „Je to nešťastné rozhodnutí. Nepovažuji za správné jmenovat předsedou vlády trestně stíhanou osobu. Nemůže vykonávat svůj úřad plnohodnotně a je to i špatný signál pro zahraničí i pro naše vlastní občany,“ dodal s tím, že sám by měl problém jmenovat vládu s účastí SPD a KSČM.

Původní zdroj ZDE

„Dnes ztrácíme mnohé z toho, co jsme ještě před pár lety považovali za samozřejmé a správné. Například základní demokratické uspořádání, naši orientaci ve světě, naši důvěru v budoucnost. Když se nám nelíbí, jak funguje stát, hledejme pozitivní příklady a chtějme, aby se prosadily jako norma. Když budeme odolní, žádný problém nebude dost velký, aby se nedal překonat,“ je si jist Drahoš.

Podle Drahoše je posilování přímé demokracie a aktuálně probíraných referend jen projevem nejistoty českého státu. „U záležitosti například naší obrany a v obdobných tématech bych nedoporučoval hlasovat v referendu, to je odpovědností vlády. Občas se dnes mluví i o odvolatelnosti politiků. Podle mne to není správná cesta,“ uzavřel Drahoš s tím, že bychom měli důvěřovat více pravidlům a snažit se volit lidi, kteří k nim budou mít respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…