Jiří Drahoš zírá: Tohle chtějí rodiče? Vždyť je to jak za Rakouska

20.05.2020 14:34

Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Drahoš je překvapen z rodičů. "Zírám, jak jsou rodiče konzervativní," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Zároveň také uvedl, že chce změnu maturit a méně známek.

Jiří Drahoš zírá: Tohle chtějí rodiče? Vždyť je to jak za Rakouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Více slovního hodnocení, zejména na prvním stupni základních škol. To by si přál v hodnocení učitelů vůči žákům senátor Jiří Drahoš. Ten vede výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu a lidská práva. Se svými názory seznámil i ministra školství Roberta Plagu (ANO), a to prostřednictvím otevřeného dopisu. Zároveň hovoří i o tom, jak by se měla proměnit podoba maturit a vzdělávání budoucích učitelů.

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

Drahoš uvádí, že nechce, aby dopis byl vnímaný jako ostrá kritika ministra školství nebo jeho resortu. "Je to spíš výzva ve stylu 'nezapomeňte, je to důležité nejen v současné situaci, ale také pro budoucnost'. Nechtěl jsem dopis psát nijak útočně, protože jsem si říkal, že se s ministrem o tom budu stejně bavit. Navíc nejde jen o můj dopis, podpis připojili také někteří členové školského výboru v Senátu i v Poslanecké sněmovně," uvedl Drahoš.

Naše země se podle Drahoše dlouhodobě potýká s nerovnostmi v přístupu žáků ke vzdělání. "Na startovní čáře nemají všechny děti stejnou pozici. Důsledkem toho jsou velké rozdíly mezi žáky, které se v posledních týdnech ještě zvětšily kvůli rozdílnému přístupu škol i rodičů k výuce. Pokud za takové situace budou učitelé na konci letošního školního roku sázet žákům převážně známky, nebude to pro děti nijak motivační," vysvětluje Drahoš, proč zdůrazňuje důležitost slovního hodnocení.

"Reakce jsou různé. Je řada lidí, kteří říkají, že jsou pro známky. Nemálo rodičů mi napsalo, že chtějí jenom známky a nepotřebují k tomu žádné slovní hodnocení," dodal Drahoš s tím, že bohužel jsou rodiče v některých věcech skutečně velmi konzervativní.

"Ale jsou i lidé, kteří naopak slovní hodnocení vítají, píší třeba o tom, že jejich děti mají pana učitele s takovým hodnocením a líbí se jim to. V mé expertní skupině pro vzdělávání, stejně jako například na Facebooku, se ale objevovalo také upozornění na to, že slovní hodnocení není nijak snadné. Pro učitele je prostě jednodušší dávat známky. Já proto také nechci, aby šlo o nějaké nařízení, ale spíš aby učitelé začali se slovním hodnocením častěji pracovat," uvedl Drahoš. 

Následně hovořil i o nutnosti změn maturity. "Máme rakousko-uherský model maturity, což je jakási zkouška po čtyřech, šesti nebo osmi letech studia, která má podobnou strukturu jako před 50 nebo 80 lety," podotkl Drahoš. "Co je vlastně maturita? Stresová, jednorázová zkouška. Ano, takové zkoušky jsou například na vysokých školách, ale tam je máte po každém semestru. Student se našrotí nějaký předmět, který ho třeba ani moc nebavil, udělá zkoušku a snaží se učivo zapomenout. Ale u maturit stát chce, aby žáci ukázali své schopnosti získané během několik let při jednorázové zkoušce. Nechápu, jaký to má smysl," dodal.

"Bohužel, i tady se projevuje konzervatismus mnoha rodičů. Často slyším: Neměňte to, my jsme maturitu dělali tak, jak se dělá dosud, a tak ji takovou mají mít i naše děti. Já zírám, jak můžou být rodiče natolik konzervativní. Nechtějí na maturity sahat, ptají se, proč to chceme jejich dětem ulehčovat, proč by neměly mít takový stres a podobně," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…