Jiří Pehe rozebral kolaps pravice. Opět přitom zúčtoval s "klausismem"

05.10.2013 19:01

Pravicové strany v České republice jsou před předčasnými volbami v těžké defenzivě. Za určitých podmínek prý dokonce hrozí, že jejich situace po volbách bude podobná té na Slovensku, kde byla v roce 2012 pravicová část spektra doslova amputována. Píše to politolog a spisovatel Jiří Pehe na svém blogu na iDnes.cz.

Jiří Pehe rozebral kolaps pravice. Opět přitom zúčtoval s "klausismem"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Příčin úpadku je podle politologa hned několik. Zaprvé přičítá ústup pravice generačním změnám v české společnosti. Mladší generace byla přirozeně kritická k novým poměrům po roce 1989, k levici ale byla ostražitá kvůli dědictví komunismu. To se postupně oslabuje s tím, jak se mladším lidem nabízí "modernizující" projekty v některých levicových stranách. Oslabování ODS pak můžeme vysvětlit z velké části tím, že poklesl mobilizační účinek antikomunismu.

Příklon k pravici po pádu komunistického režimu byl navíc dost povrchní, protože nebyl nesen hlubším porozuměním konzervativním nebo pravicově liberálním filozofiím, píše Pehe. "Jinými slovy, česká občanská pravice, reprezentovaná v prvních letech po pádu komunismu především ODS, nebyla budována primárně na idejích, s nimiž by se pravicový volič ztotožnil, ale na odmítání komunismu a jeho dědictví," dodává.

Kult osobnosti

Roli sehrál podle politologa také kult osobnosti. Když se v roce 1997 zhroutil český reformní projekt recesí a následným pádem Klausovy vlády došlo k rozštěpení ODS, zůstalo prý málo, na čem mohla pravice ideově stát. Kult osobnosti fungoval jak na pravici, v podobě Václava Klause, tak na levici, v podobě Miloše Zemana. ODS ani ČSSD nejsou schopny zcela se odpoutat od "klausismu" a "zemanovství".

Korupce

Jedním z nejtíživějších dědictví pravice je dodnes způsob, jakým vedla českou privatizaci. "Mocné ekonomické skupiny a nejrůznější šíbři, kterým ODS dopomohla v procesu privatizace k obrovským majetkům, zůstali v těsné symbióze s politiky. Když pak už nebylo co privatizovat, využili tito 'podnikatelé', přisátí k ODS, svoje kontakty k systémové manipulaci státních zakázek," píše Pehe.

Tento druh korupce je podle něj jedním z důvodů úpadku občanské demokracie. Obraz pravicového vládnutí bohužel nezachránila ani vláda Petra Nečase.

Nové strany na pravici

Poslední z příčin úpadku pravice je podle politologa drolení. TOP 09 sice byla a je "pravicovým zrcadlem" modernizačních proudů v ČSSD a jejich voliči nejsou spojování jen s povrchním antikomunismem, ale po neúspěšném vládnutí pravice v posledních sedmi letech došlo k dalšímu štěpení. Vznikají nové menší subjekty, jako je hnutí ANO Andreje Babiše nebo populistické subjekty jako je Hlavu vzhůru!, Svobodní nebo Úsvit přímé demokracie.

Průzkumy ukazují, že z milionu voličů, které v poslední době ztratily ODS a TOP 09, se možná až 700 tisíc přiklonilo právě k novým populistickým subjektům. To podle politologa potvrzuje tezi, že zakotvení mnoha voličů na pravici je mělké, ne ideové, a že jsou schopni si s pravicí ztotožňovat i pustou populistickou demagogii.

"Zdá se, že česká pravice si bude muset v opozičních lavicích projít jakousi katarzí, pokud se chce úspěšně vrátit k vládnutí. To bude mimo jiné vyžadovat spíše integraci pravicových stran s podobným profilem než jejich další štěpení. A toho bude schopna spíše až nová generace politických lídrů," uzavírá Jiří Pehe na blogu na serveru iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …