Jiří Pehe tuší velký třesk. Babišova pozice je prý neudržitelná

26.12.2020 18:44

Od vzniku samostatné České republiky se politická mapa země změnila radikálně jen třikrát. Pokaždé to bylo spojené s ekonomickými otřesy, které vyústily do přijímání záchranných opatření a balíčků, píše politolog Jiří Pehe v komentáři pro Český rozhlas Plus. I pozice premiéra Andreje Babiše se zdála být dlouho neotřesitelná, dnes už se části svých dosavadních příznivců začíná jevit jako jeden z „falešných proroků“, kterým má tendenci demokraticky nezralá společnost opakovaně věřit. Je skoro jisté, že ve sněmovních volbách na podzim příštího roku se politická mapa u nás opět změní.

Jiří Pehe tuší velký třesk. Babišova pozice je prý neudržitelná
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Politolog, spisovatel a komentátor Jiří Pehe.

Pehe se ohlíží do minulosti, kdy po balíčku úsporných opatření poprvé sáhl jako premiér Václav Klaus, kterým reagoval na ekonomický pokles v roce 1997. „Jeho aura politika, který ‚ví, co dělá‘ a který byl vnímán částí veřejnosti téměř jako prorok, byla otřesena,“ připomněl vnitrostranickou vzpouru a předčasný pád jeho vlády.

Jako další zmiňuje světovou finanční krizi v roce 2008. Na jaře roku 2009 předčasně padla vláda Mirka Topolánka, ale ODS dostala ještě jednu šanci poté, co zemi dočasně vytáhla z nejhoršího vláda odborníků Jana Fischera.

Tehdy vláda Petra Nečase však reagovala na krizi poučkami z dílny neoliberálních proroků té doby. V roce 2013 i ona skončila předčasně.

„Politické preference české veřejnosti se navzdory skandálům i korupci zásadně nemění, dokud se země nezačne propadat do krize,“ pokračuje Pehe a dodává, že i ODS pak byla první obětí ekonomické krize, která vypukla v roce 2008.

To už se hlavním aktérem na politické scéně stávalo hnutí ANO Andreje Babiše, které slibovalo boj s korupcí a technokratický spíše než politický přístup k řízení zemi.

„I Babišova pozice se zdála být dlouho neotřesitelná. Jenže přišla další globální krize v podobě pandemie nemoci covid-19 a v ní se rychle ukázalo, že politik, který očaroval část české veřejnosti několikaletým ekonomickým růstem i sliby, že zařídí, že bude ještě líp, je skutečně spíše jen velkohubý populista než krizový manažer.“

„Je skoro jisté, že ve sněmovních volbách na podzim příštího roku se politická mapa u nás opět změní,“ píše politolog, podle kterého všechny uvedené změny v české politice v posledním čtvrtstoletí souvisejí s „prozřením demokraticky nezralé společnosti, která má tendenci opakovaně věřit nepravým prorokům“.

V kontextu toho odcitoval výroky Ježíše Krista o nepravých prorocích: „Mějte se na pozoru před nepravými proroky: přicházejí k vám převlečeni za ovce, ale uvnitř jsou draví vlci. Poznáte je po jejich ovoci. Copak se sklízejí z trní hrozny nebo z bodláků fíky? Tak každý dobrý strom nese dobré ovoce, ale špatný strom nese špatné ovoce. Dobrý strom nemůže nést špatné ovoce ani špatný strom nést dobré ovoce. Každý strom, který nenese dobré ovoce, bude poražen a hozen do ohně. Poznáte je tedy po jejich ovoci.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…