Jirsovu stížnost ohledně platů soudců bude řešit soudce Sládeček

01.04.2015 12:50

Sledovanou ústavní stížnost ohledně výpočtu soudcovských platů bude jako zpravodaj řešit Vladimír Sládeček. Kauzu dnes dostal na starost podle rozvrhu práce. Stížnost podaná v úterý předsedou Okresního soudu pro Brno-venkov Petrem Jirsou se týká jen části loňského průlomového verdiktu Nejvyššího soudu (NS).

Jirsovu stížnost ohledně platů soudců bude řešit soudce Sládeček
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Jde o zpětné doplacení peněz, o které soudci přišli kvůli dlouhodobě sníženému koeficientu pro určení mezd. Naopak se nezabývá statistickým údajem, který stát podle NS chybně používal pro stanovení platové základny. Ústavní soud stížnost zveřejnil na svém webu.

Je třeba zklidnit atmosféru

 NS měl podle stížnosti více zvažovat, zda neexistuje veřejný zájem, který by převážil nad právem na zpětné doplacení platu soudce. Stížnost, na jejíž formulaci se podílelo ministerstvo spravedlnosti, poukazuje na jiný nález Ústavního soudu, který se v minulosti proti zpětnému doplacení platů soudcům postavil s vysvětlením, že je třeba zklidnit atmosféru a zmírnit napětí vyvolané nepředvídatelnými zásahy do státního rozpočtu.

NS loni v pilotním případu přiznal soudkyni z Brněnska dorovnání platu jednak kvůli nesprávně vypočítané platové základně, jednak kvůli dlouhodobě sníženému koeficientu pro určení soudcovských mezd. Vládě se nakonec podařilo dohodnout s většinou soudců na kompromisním dorovnání platů, a výrazně tak omezit rozpočtové výdaje, které by si jinak verdikt vyžádal.

Soudce zpravodaj Sládeček se dosud problematikou soudcovských platů nezabýval

Podle dohody se státem mají soudci dostat peníze za léta 2012 až 2014, o něž přišli kvůli nesprávně vypočtené platové základně, nikoli však peníze pozbyté kvůli tomu, že jim zákonodárci nepřiznávali trojnásobek základny. Stát by měl soudcům vyplatit 1,2 miliardy korun, ušetří až čtyři miliardy. Případné rozhodnutí Ústavního soudu o Jirsově stížnosti se zřejmě dotkne jen soudců, kteří na dohodu nepřistoupí.

Soudce zpravodaj Sládeček se dosud problematikou soudcovských platů nezabýval, k Ústavnímu soudu nastoupil v červnu 2013 z akademické sféry. Není tak podepsán pod žádným z dosavadních 15 "platových" nálezů pléna Ústavního soudu.

Úkolem soudce zpravodaje bývá příprava nálezu, který pak předkládá ke schválení kolegům. Pokud Jirsovu stížnost nepřevezme celé plénum, tedy sbor všech soudců, bude o nálezu hlasovat čtvrtý senát, ve kterém kromě Sládečka zasedají ještě Vlasta Formánková a Tomáš Lichovník, bývalý šéf Soudcovské unie. Jirsa ale ve stížnosti sám navrhuje, aby kauzu vzhledem k významu řešilo plénum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…