Jmenovat obžalovaného Babiše premiérem? Jiří Drahoš si to nedovede ani představit

14.08.2017 16:05

Jiří Drahoš si vůbec nedovede představit, že by se Andrej Babiš ucházel o funkci premiéra v okamžiku, kdyby byl obžalován z nějakého trestného činu. V současné době policie žádá o vydání šéfa hnutí ANO k trestnímu stíhání. Stejně tak si neumí představit, že systém kvót na uprchlíky vyřeší uprchlickou krizi. Drahoš vidí řešení jinde.

Jmenovat obžalovaného Babiše premiérem? Jiří Drahoš si to nedovede ani představit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Prezidentský kandidát profesor Jiří Drahoš diskutoval na chatu se čtenáři serveru iHned.cz. Janě jim řekl, že považuje za absolutně nepřijatelné věty Andreje Babiše, který tvrdí, že se Česká republika vrací do 50. let minulého století, do dob komunistické totality, kdy bylo možné připravovat kauzy k šetření na objednávku. Na objednávku je podle Babiše připraveno také vyšetřování firmy Čapí hnízdo, které spadá pod Agrofert. „Přirovnávat současnou dobu k 50. letům považuji za nehorázné,“ napsal Drahoš.  

„Vůbec si nedovedu představit, že by se osoba obžalovaná z trestného činu ucházela o funkci premiéra,“ prohlásil také. Napsal, že kdyby Babiš se svým hnutím ANO vyhrál volby a hnutí by trvalo na tom, že jen Babiš jako lídr hnutí bude premiérem, Drahoš jako prezident by byl ústavou tlačen k tomu, aby Babiše sestavením vlády pověřil. Prý by neměl jinou možnost, byť z ní není nadšen. Dodržení ústavy je pro něj důležitější.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Pokud se stane hlavou státu, soustředil by se prý na zajištění bezpečnosti ČR, ale také na podporu ekonomické diplomacie. Různá jednání by mohl vést přímo bez tlumočení, protože podle vlastních slov mluví anglicky, německy, rusky a polsky. Otevíral by ale i společenská témata, která by považoval za důležitá. Mohla by to být debata o vlivu Ruska v naší společnosti, otázka trvale udržitelného rozvoje země a tak podobně.

Padla také otázka na uprchlickou krizi a kvóty, podle nichž chce EU uprchlíky rozdělovat do jednotlivých zemí. Co si Drahoš myslí o tomto systému? „Opakovaně říkám jasné ne kvótám, to není řešení. Evropu musíme co nejúčinněji hájit na jejích vnějších hranicích a problémy řešit v místech, kde vznikají,“ odvětil Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…