John: Na Šluknovsku hrozí bouře. Dávky tam berou "flákači"

14.02.2012 12:48

Sociální nepokoje, které se na Šluknovsku rozpoutaly loni v létě, budou na jaře pokračovat. Myslí si to předseda Věcí veřejných Radek John. Ten mimo jiné kritizuje nový systém výplaty sociálních dávek – starostové severočeských regionů si prý stále stěžují, že dávky i nadále pobírají především ti, jimž měly být z důvodu neefektivního zacházení kráceny. Úřady práce, které mají výplaty dávek nově k dispozici, nedokážou uhlídat, komu je mají vyplácet, tvrdí John.

John: Na Šluknovsku hrozí bouře. Dávky tam berou "flákači"
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Radek John burácí v nedělní Partii na Primě

"Lidé to vnímají jako velkou nespravedlnost a mohlo by to destabilizovat situaci," řekl John novinářům z iDnes.cz. Sám proto navrhuje neprodleně uspořádat vládní schůzi a téma na ní vyřešit. Na té by ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek měl podrobně vysvětlit, jakou částku věnuje jeho resort na adresnost sociálních dávek. “Zároveň očekáváme, že ministr sdělí také termín, kdy bude nový systém vydávání sociálních dávek plně funkční," uvedl John.

Nový systém se v lednu skutečně setkal s řadou problémů, mnohým lidem nebyly dávky vyplaceny vůbec, někdo je naopak dostal dvakrát. Zaměstnanci úřadů práce pracovali i o víkendech. Ministr Drábek však uklidňuje, že se mu systém již podařilo stabilizovat. Opozice v reakci na problémy požadovala ministrovu hlavu. Nakonec však o místo přišli pouze úředníci na nižších postech.

Johnovy Věci veřejné mimo jiné požadují, aby se peníze ušetřené novým systémem převedly na systém veřejně prospěšných prací. "Zvláště v sociálně vyloučených oblastech, jako je na příklad Šluknovsko či sever Moravy a Čech, je to jedinou možností, jak ztlumit sociální napětí. Z našich analýz vyplývá, že by mělo jít minimálně o částku 200 milionů korun," řekl novinářům John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…