John v ČT ohromil: Kauza Nagyová nebude nikdy vyšetřena

07.07.2013 14:28

Aféra Jany Nagyové, která způsobila pád Petra Nečase a jeho vlády, opět rozdmýchala otázku, jakým způsobem by měla být řízena kontrola tajných služeb, aby nedocházelo k jejich zneužívání pro jiné účely. Na toto téma spolu v pořadu Otázky Václava Moravce debatovali bývalí ministři vnitra, senátor František Bublan (ČSSD) a poslanec Radek John (VV), a kandidát na ministra vnitra Martin Pecina.

John v ČT ohromil: Kauza Nagyová nebude nikdy vyšetřena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Rozumné řešení by podle Bublana spočívalo ve dvou stupních kontroly tajných služeb, a to parlamentní na straně jedné, která by měla pouze omezené možnosti, a apolitické kontrole na straně druhé. Ta by disponovala mnohem většími pravomocemi, stála by mimo Parlament, byla nezávislá a zodpovídala se přímo vládě. Čistá politická kontrola je totiž podle jeho názoru nesmysl. „Není možná, je potřeba odbornou kontrolu, která získá důvěru občanů,“ míní.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Poslanecká sněmovna je však v tomto rozhodování pasivní. Důvod je podle Bublana jednoduchý – jedná se o natolik složitý a komplexní problém, že se shoda mezi poslanci hledá jen těžko.

Živé spisy jsou pro všechny uzavřeny

Podle názoru Johna není pravda, že by poslanci neměli o tuto problematiku zájem, prý dokonce přesně naopak. „Bohužel jsou ale bezzubí, co se týče živých spisů, do nichž nemají přístup,“ uvedl. Z toho důvodu se dle jeho názoru ani nikdy nevyřeší kauza s odposlechy.

John a potažmo i Věci veřejné proto prý zcela podporují nezávislou komisi, která bude moci do živých spisů vstupovat. „Dáváme Bezpečnostní informační službě miliardu ze státního rozpočtu. Cožpak ona neví nic o kmotrech? Nevěděla nic o činnosti Nagyové?“ kroutil nechápavě hlavou.

Obrovský průšvih

Pecina zdůraznil, že je naprosto klíčové, aby rozvědka byla sledována jiným způsobem než kontrarozvědka. V rozvědce totiž figurují jména konfidentů v zahraničí, kterým by po prozrazení jejich jmen nezodpovědným poslancem mohlo jít dokonce o život.

Aféru okolo Nagyové zhodnotil Pecina jako obrovský průšvih, a proto považuje za zásadní, aby vše bylo detailně vyšetřeno. Zatím to prý vypadá tak, že bylo běžnou praxí úkolovat generály k soukromým účelům, a to se v civilizované zemi dít nesmí. „Jestli generálové za dobré kafe poslouchali Nagyovou, tak je stát v mnohem horším stavu, než si všichni myslíme,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…