Jourová na Frekvenci 1 mluvila o lustraci v hnutí ANO kvůli komunálním volbám

10.08.2014 19:19

Nedělním hostem pořadu Pressclub Luboše Xavera Veselého byla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. V éteru rádia Frekvence 1 se rozpovídala o své kandidatuře na post evropské komisařky, o „válce“ mezi Západem a Ruskem a zhodnotila rovněž kandidáty hnutí ANO do podzimních komunálních voleb.

Jourová na Frekvenci 1 mluvila o lustraci v hnutí ANO kvůli komunálním volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Věra Jourová je kandidátkou České republiky na post komisařky EU. Na své případné zaměstnání v jednom z nejdůležitějších unijních orgánů se těší, ale zároveň v sobě chová posvátnou bázeň. Přestože neví, jaké portfolium nakonec dostane, začala se již připravovat. A radí jí údajně při tom spousta lidí – i ti, od kterých si žádnou radu nevyžádala.

V souvislosti s jejím jménem se hovoří o ekonomické agendě v rámci Komise. Sama Jourová by brala téměř vše kromě energetiky, která jí není blízká, a digitální agendy. „Tam sebe sama považuju za technologicky vyloučenou,“ s nadsázkou okomentovala své znalosti v této oblasti.

České republice by sice jako komisařka konkrétně pomáhat nemohla, jelikož by ze své pozice musela být striktně nadstranická, nicméně by chtěla pomoci tomu, aby pravidla pro unijní dotace byla v takové podobě, která by nekomplikovala jejich čerpání.

Kvůli postu eurokomisařky bude muset rezignovat na post ministryně pro místní rozvoj, bude muset složit poslanecký mandát a rovněž opustit post místopředsedkyně hnutí ANO. Ponechání si členství ve straně ještě zvažuje. Každý je podle ní nahraditelný, nicméně ona sama by byla ráda, kdyby se říkalo: „Věra nám tady chybí.“

Sankce vůči Rusku

Konflikt mezi Západem a Ruskem ohledně Ukrajiny podle názoru ministryně pro místní rozvoj může zasáhnout celou Evropu. Projevuje se to prý již na ekonomickém poli, kdy sankce, které EU uvalila na Rusko, ohrožují exportní potenciál Evropy. „Je to ale nutná daň. Sankce by měly být účinné a doufám, že nebezpečí České republice nehrozí,“ uvedla Jourová.

„Lotra“ a „hrdinu“ v probíhajícím konfliktu odmítla pojmenovat. „Těžko posuzovat. Myslím si, že bych v té zemi musela pobývat, abych vnímala názory lidí. Invaze do státu je problematická a musí se tím zabývat mezinárodní společenství,“ vysvětlovala svůj postoj. „Je dobře, že se to vše odehrává na diplomatické úrovni. Ekonomické sankce mohou přinést své plody,“ vyjádřila dále přesvědčení.

Komunální volby

Řeč přišla i na hnutí ANO a podzimní komunální volby. Strana má podle Jourové připraveno několik set kandidátek. K jejich kvalitě prý přispěl tvrdý výběr kandidátů, který místopředsedkyně strany dokonce označila za lustraci.

V Praze bylo prý sestavování kandidátky pěkná honička. Hnutí ANO v ní totiž několikrát změnilo svoji jedničku. Současnou kandidátku na post pražského primátora za hnutí ANO Andreu Krnáčovou následně Jourová popsala jako chytrou, vzdělanou, slušnou a pracovitou dámu.

Za prohru by považovala situaci, kdy by hnutí propadly kandidátky, na kterých mají kvalitní kandidáty. „Což je všude,“ pronesla s nadsázkou.

Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …