Jsme dobří i díky Pražanům, pochvaloval si v televizi šéf pražské záchranky

10.02.2014 21:33

Zdravotnictví by se mělo budovat především pro pacienty, říká Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranné služby a nezávislý senátor. „Až když je pacient komfortně uspokojen, pak můžeme říci, že zdravotnictví skutečně funguje,“ prohlásil v pořadu Hyde park na ČT24. Jenže dnes prý zdravotnický systém pacientům příliš nakloněný není.

Jsme dobří i díky Pražanům, pochvaloval si v televizi šéf pražské záchranky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Ne všechny oblasti zdravotnictví ale Schwarz hodnotil negativně. Česká republika podle něj může být právem pyšná na svůj systém zdravotní záchranné služby, od něhož by se některé ostatní země, například Finsko, měly učit. „Všichni dobíhají Prahu,“ podotkl s úsměvem. Resuscitace v hlavním městě prý totiž dosahuje padesátiprocentní úspěšnosti, což je podle jeho slov světový unikát.

Tento úspěch je podle Schwarze nejen dílem záchranářů a nemocnic, ale především laiků, tedy lidí, kteří jsou na místě jako první a poskytují první pomoc. „Jsme v Praze dobří i díky šikovným Pražanům,“ pochválil tamější obyvatele a dodal, že v 82 procentech případů je pacient zachráněn díky postupu přítomného člověka. A toto číslo se prý stále zvyšuje. Úspěch si vysvětluje zejména kvalitní osvětou a prevencí.

Co však skutečně záchranářům komplikuje práci a pacientům přístup k zdravotní péči, je dle Schwarze možnost nemocnic odmítnout pacienta. Jedná se prý o nešvar, který do zákona uvedl bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a který nemocnice bohužel hojně využívají.

„Stojíme před domem s pacientem a místo, abychom s ním uháněli do nemocnice, čekáme, jestli se nám vůbec podaří sehnat volné lůžko. Někdy čekáme i hodinu nebo musíme jet do zařízení, které je na druhém konci Prahy,“ postěžoval si s tím, že taková nepříjemná situace nastává zhruba jednou až pětkrát do měsíce. Sám se podivoval nad tím, že takovým nesnázím čelí záchranáři jen v Praze – krajští kolegové prý podobné problémy vůbec řešit nemusejí, protože krajské nemocnice přijmou pacienta vždy.

Příliš mnoho zbytečných vyšetření

Co se týče centralizace zdravotní péče, Schwarz je přesvědčený, že fakultní nemocnice by měly být schopné zajistit komplexní péči pro své pacienty. „Nedovedu si představit převážet pacienta neustále sem a tam, protože tu chybí odborník a tam zase nějaký přístroj,“ poznamenal. V případě nemocnic nižšího typu je podle jeho mínění diferenciace potřebná, avšak pouze v případě, že specializované středisko je pro pacienta dobře dostupné.

Od Nového roku již pacienti nemusejí platit regulační poplatky za recept na léky či pobyt v nemocnici. A Schwarz tuto změnu vítá. „Proti regulačním poplatkům jsem byl vždy, protože nic neregulují. Pacient ty léky má předepsané od lékaře a pacient je brát musí. Regulační poplatek je úplný nesmysl. Navíc jsou staří lidé, kteří si je nevyzvedávají, protože na to nemají. A to je špatně a tudy cesta nevede,“ myslí si.

Domnívá se, že zdravotnictví by alespoň část z chybějících finančních prostředků mohlo získat prostřednictvím úspor na vyšetřeních. Podle něj se jich totiž provádí zbytečně moc. „Je to alibismus, když lékaři říkají, že je to pro pacienta,“ uvedl s tím, že například u pacientů s chronickým onemocněním se stav nevyvíjí natolik rychle, aby se vyšetření musela provádět tak často. „To je stejné, jako když v pátek nakoupíte, dáte jídlo do ledničky a pak každou hodinu kontrolujete počet vajíček,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…