Jsme jen satelit, Schwarzenberg a Štětina jednají jednostranně. Foldyna se naštval a mluví o násilí

17.12.2013 6:17

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna se ostře pustil do šéfa zahraničního výboru sněmovny Karla Schwarzenberga za jeho neohlášenou a kontroverzní cestu na Ukrajinu, kde podpořil tamní prounijní demonstranty. Předseda TOP 09 tím prý poškodil českou zahraniční politiku a dal najevo, že místo svébytnosti jsme jen něčí satelit.

Jsme jen satelit, Schwarzenberg a Štětina jednají jednostranně. Foldyna se naštval a mluví o násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

„V pondělí na zahraničním výboru Karel Schwarzenberg vysvětloval důvody své cesty do Ukrajiny a vedle něho seděl pan senátor Štětina. Jejich svědectví a jejich postoje jsou tak příliš jednostranné, že tohle je ten druhý extrém, který poškozuje politiku jako takovou. Místo hledání způsobu řešení to problém jen eskaluje,“ uvedl Foldyna pro ParlamentníListy.cz.

Českým zájmem podle poslance ČSSD a člena zahraničního výboru sněmovny je, aby se Ukrajina přibližovala Evropské unii, ale jestliže se prý předseda zahraničního výboru českého Parlamentu jednostranně postaví na stranu demonstrujících a hlavně to ani neavizuje dopředu, je to špatně.

„Vedle něho ve sněmovně seděl profesionální buřič Štětina, který tam byl taky, je to smutná záležitost české zahraniční politiky. My tím navenek říkáme, že nemáme svébytnou zahraniční politiku, ale že děláme satelit někoho, kdo o to třeba ani nestojí,“ míní Jaroslav Foldyna.

  • Reakci dalších politiků přinesly ParlamentníListy.cz ZDE

Ten rovněž odmítl Schwarzenbergovo srovnání, že situace v Kyjevě je velmi podobné té v Praze na konci roku 1989. „V prosinci 1989 nikdo v Praze nejezdil na bagru do zátarasů, nikdo policisty nemlátil řetězy a nikdo na ně neházel zápalné lahve. Já jsem to viděl a násilí ani na jedné straně nelze tolerovat. Tím, že se jednostranně k tomuto problému stavíme jednostranně, vytváříme tím problém,“ pokračuje v kritice oranžový poslanec.

„Pokud nejsme schopni detailně popsat, co uděláme pro to, aby se Ukrajina cítila v Evropské unii dobře, a bude to chtít sama, a že nejsme schopni investovat do peněz, na nichž je Ukrajina na Rusku závislá, měli bychom to nechat na Ukrajincích, co si vyberou. Tohle Karel Schwarzenberg po boku s Kocábem a Štětinou určitě nesplnili,“ dodává Jaroslav Foldyna pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…