Jsme před branami dohody o daňovém balíčku, prohlásil jeden z rebelů ODS

24.10.2012 19:15

Tomáš Úlehla (ODS), jeden z nespokojených poslanců, který odmítl hlasovat pro přijetí takzvaného stabilizačního balíčku, tvrdí, že se rýsuje kompromis s premiérem Petrem Nečasem a jeho vládou. "Já mám pocit, že jsme před samotnými branami našeho cíle, před branami dohody, a že se domluvíme s panem premiérem," řekl Úlehla v pořadu České televize Interview ČT24.

Jsme před branami dohody o daňovém balíčku, prohlásil jeden z rebelů ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Poslanecká sněmovna nepodpořila stabilizační balíček ani návrh rozpočtu pro příští rok. Pokud kabinet Petra Nečase nenajde pro svoje návrhy dostatečnou podporu, bude muset skončit. S hlasováním o daňovém balíčku spojil totiž i hlasování o důvěře vládě. Pokud by situace zašla až do tohoto krajního bodu, vládu by s největší pravděpodobností sestavily levicové strany.

Úlehla je podle vlastních slov přesvědčen, že k tomu nedojde a vláda setrvá. "Náš cíl rozhodně není sesadit vládu, my jsme se dostali do té fáze, kdy vidím šanci docílit určitého konsensu. Nemyslím si, že pustíme k vládě středo-levicové strany," řekl poslanec a dodal, že pokud by k tomu došlo, byl by vnitřně rozpolcený a nešťastný.

"My budeme podávat pozměňovací návrh. Budeme navrhovat, aby konsolidační balíček neobsahoval zvyšování obou sazeb DPH, stavíme se striktně proti solidární dani a rozhodně se nám nelíbí, když důchodce budeme trestat tím, že jim vezmeme výhodu, který jsme jim dali," vyjmenoval Úlehla, proč skupina nespokojených poslanců ODS odmítá zvednout pro vládní návrhy ruku.

Poslanec ale nebyl ani na opakovanou výzvu moderátorky schopen přesně říct, jaké představy mají rebelové a jakým způsobem jsou ochotni dojít ke kompromisu.

"Já, jako Tomáš Úlehla, zodpovědný poslanec Zlínského kraje, budu spokojen, pokud nebude zavedena milionářská daň a nezvýší se sazba DPH. Základním cílem je, abychom nenaplňovali rozpočet zvyšováním daní. My musíme šetřit na jiných výdajích," prohlásil politik.

Nechceme se zbavit Nečase, ale...

Na závěr Úlehla ujistil, že za bojem o jedno procento DPH nestojí snaha o změnu ve vedení ODS, snaha zbavit se Petra Nečase. Nicméně poslanec prohlásil, že se z krajů ozývají nespokojené hlasy směrem k vedení strany, a že toto vedení by je mělo respektovat.

O tom, kdo by Petra Nečase na jeho předsednickém místě mohl případně vystřídat, nechtěl Úlehla spekulovat. Jedním ze jmen, o kterém se nejvíce hovoří, je současný ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…