Jsme pro vás jen plevel, vmetl Jančura u Moravce šéfovi silnic. Pak ukázal na regulérního zločince a poradil, co provést Babišovi

18.05.2014 14:28

Opravy dálnice D1 se stále protahují. Nový šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kubiš v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 24 dokonce prozradil, že modernizace úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší nabere zpoždění až jeden rok, další tři úseky prý zatím zpoždění nemají.

Jsme pro vás jen plevel, vmetl Jančura u Moravce šéfovi silnic. Pak ukázal na regulérního zločince a poradil, co provést Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Kubiš zdůraznil, že je nutné odlišovat modernizaci dálnic od jejich běžné údržby, přičemž větší potíže činí to druhé, a to proto, že probíhají v pro řidiče ztíženém režimu. Za největší problém považuje nedostatečnou komunikaci s řidiči. „Lepší komunikací s řidiči by se dalo předejít řadě problémů. Například by mohli na dálnici vyjet v jiné hodiny, než je špička,“ myslí si.

S jeho slovy ale nesouhlasil podnikatel a majitel společnosti Student Agency Radim Jančura. O komunikaci podle něj nejde, protože infrastruktura má být přístupná řidičům v kteroukoliv denní dobu a vždy perfektně průjezdná.

„Stát ani ŘSD se nedívají na nás jako na zákazníky, kteří platíme dálniční známky, spotřební daně za pohonné hmoty a další výdaje. Jsme pro stát jen otravný plevel, který tam překáží,“ rozzlobil se. Své tvrzení ještě podložil čísly, podle nichž činí společenské ztráty za kolony na D1 8 až 9 milionů korun denně. Spadají do nich časové ztráty řidičů, pohonné hmoty, opotřebení vozidel a podobně.

Kubiš se ale bránil tím, že termíny uzavírek si v podstatě rozhoduje sám provozovatel zakázky, nikoli ŘSD. A je to podle něj jedna ze závažných chyb v systému, kterou se on pokusí odstranit nebo alespoň zmírnit, protože se domnívá, že ŘSD by mělo být schopné ovlivňovat jednotlivé uzavírky a mělo by se ve svém rozhodování opírat o odborné analýzy.

Musíte si umět bouchnout

„Nesmíte se bát, musíte si bouchnout do stolu a nevymlouvat se na nikoho jiného. Pokud chcete zastání, žádejte po premiérovi nebo Babišovi, ať zjednají lepší komunikaci s firmami, ale je to hlavně na vás,“ smetl jeho argumenty Jančura. A souhlasně přikývl i proděkan ČVUT Petr Moos. „D1 je organismus od Brna až po Prahu. Před každým omezením by měla proběhnout simulace, aby plynulost byla v rámci možností zachována. A to zachováno rozhodně nebylo,“ podotkl.

Zároveň ale vyjádřil Kubišovi své sympatie a podporu. „Novému řediteli fandím, že chce nově uchopit vedení, ale chtěl bych, aby měl štěstí na lidi, které si okolo bere, aby nebyli provázáni s kmotry, protože takoví na ŘSD stále jsou. Držím palce, aby se podařilo stabilizovat dobrý tým s odborníky,“ otočil se na něj.

Jančura ve své kritice nešetřil ale ani ČVUT, konkrétně tamějšího profesora Františka Lehovce. „Je to regulérní zločinec,“ uvedl na jeho adresu s tím, že kdokoliv potřebuje nějaké kulaté razítko, Lehovec posvětí všechno. „Musím bránit naši školu, my naopak bojujeme proti tomu, aby se prodražovaly jednotlivé projekty, my jsme ti, kdo hájí zájmy státu,“ pobouřeně se ohradil Moos. A vyřčené obvinění se nelíbilo ani Kubišovi, který prý nesouhlasí s urážením lidí bez patřičných důkazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…