Jsme s Ukrajinou! Už nikdy rok 1938, řekl Vystrčil v Kyjevě. Sklidil nadšení

23.08.2021 13:51 | Ze sítí

Předseda Senátu Miloš Vystrčil odcestoval na Ukrajinu slavit 30. výročí nezávislosti. Při té příležitosti měl krátký proslov na tzv. Krymské platformě. Připomenul rok 1938, kdy Československo zradili jeho spojenci. A prohlásil, že právě kvůli své historické zkušenosti bude Česko stát při Ukrajině, aby nedošlo k opakování situace „O nás bez nás“. Jeho slova nahrál a pochválil ukrajinský velvyslanec v ČR.

Jsme s Ukrajinou! Už nikdy rok 1938, řekl Vystrčil v Kyjevě. Sklidil nadšení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil na návštěve Ukrajiny

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí
Až do středy se bude předseda Senátu Miloš Vystrčil účastnit 30. výročí nezávislosti Ukrajiny. Zúčastnil se také summitu Krymské platformy. „Ukrajina, a to včetně Krymského poloostrova, je nedílnou součástí evropského prostoru a naším blízkým partnerem. Jsem proto rád, že budu moci být přítomen při oslavách tří dekád ukrajinské nezávislosti a jménem České republiky podpořit vznik Krymské platformy,“ uvedl. Sejde se prý s prezidentem Ukrajiny a předsedou ukrajinského parlamentu.

Návštěvu platformy už má předseda Senátu zjevně za sebou, neboť z jeho proslovu je pořízen krátký záznam. Vystrčil připomenul, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil na platformě o roku 1944 a genocidě krymských Tatarů nařízenou J. V. Stalinem. „A říkal, že si myslel, že nic takového se už nebude opakovat, že už nenastane situace, kdy budou lidé vyháněni ze své rodné země. Dnes si tady sdělujeme, že tomu tak není,“ zestručnil slova prezidenta Ukrajiny.

Předseda Senátu pak připomenul historickou epizodu z dějin Československa. „Psal se rok 1938. A byl začátek října. Češi byli vyháněni ze své země. Byli vyháněni ze své země, protože došlo k události, která je nazývaná Mnichovská dohoda. Když se ptáme, proč k té události došlo, tak zjišťujeme, že to bylo určitě tím, že Hitler měl velké ambice. Ale to také bylo tím, že nás zradili spojenci. Že v nějakém okamžiku nepodpořili Českou republiku v její nezávislosti, suverenitě a nedotknutelnosti jejího území,“ řekl Vystrčil.

Kvůli své historické zkušenosti bude Česká republika stát po boku Ukrajiny, prohlásil Vystrčil. „Bude hájit nezávislost, celistvost a suverenitu Ukrajiny, protože víme, co to pro nás znamená a víme, jakou cenu má svoboda,“ vysvětlil. Připomenul také známé úsloví vzešlé z tohoto historického aktu, tedy „O nás bez nás“. A parafrázoval: „A my jsme tady proto, pane prezidente, aby to bylo pro vás, pro Ukrajinu, s námi.“

O jeho slovech informoval ukrajinský velvyslanec v Česku Yevhen Perebyinis, který Vystrčilův projev označil za „velmi silný“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…