Jsme velmi znepokojeni situací ve východním Středomoří, mračila se Merkelová

28.08.2020 7:00

Německá kancléřka Angela Merkelová označila těžební spor mezi Řeckem a Tureckem za znepokojující. Německý ministr zahraničí Heiko Maas, který o situaci ve východním Středomoří jedná se svými unijními protějšky na neformálním zasedání v Berlíně, opětovně vyzval k diplomatickému řešení.

Jsme velmi znepokojeni situací ve východním Středomoří, mračila se Merkelová
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Za předpoklad jednání ale považuje stažení vojenských lodí z oblasti. Usednutí Turecka k jednacímu stolu požadují i ostatní unijní ministři zahraničí, řekl novinářům šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

„Jsme velmi znepokojeni situací ve východním Středomoří,“ řekla Merkelová, která se dnes v Berlíně sešla s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „Dialog a uvolnění napětí jsou v zájmu všech,“ dodala.

S tím souhlasí i Maas, který po příchodu na neformální jednání ministrů zahraničí zemí EU vyzval k diplomatickému řešení. Ankaře i Aténám Německo podle něj sdělilo, že spor nelze vyřešit vojenskými loděmi.

„Musí se vést rozhovory, a to přímo mezi Aténami a Ankarou. Situace je velice složitá. Předpokladem rozhovorů je to, že manévry ve východním Středomoří budou ukončeny. K tomu může každá ze stran přispět, čímž vznikne prostor pro diplomatická jednání,“ řekl Maas. „Žádná ze stran si jistě nesedne ke stolu, dokud na moři proti sobě budou lodě,“ dodal.

K dialogu vyzval Maas Turecko i Řecko osobně v úterý, kdy obě země navštívil, aby se pokusil napětí zmírnit. Učinil tak v rámci toho, že Německo nyní předsedá Radě EU.

„Chceme, aby Turecko zastavilo a vysvětlilo své kroky a aktivity ve Středomoří,“ řekl Petříček. Ministři podle něj rovněž požadují, aby Turecko zahájilo věcná jednání o sporech týkajících se ekonomických zón a mezinárodního práva.

Eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Olivér Várhelyi dnes před schůzkou unijních ministrů řekl, že Turecko riskuje další nejistotu přístupových rozhovorů s EU. Ty jsou nyní na mrtvém bodě a podle loňského prohlášení unijních představitelů se Turecko členství v evropském bloku vzdaluje.

Turecko mezi Krétou a Kyprem provádí průzkum nalezišť ropy a zemního plynu, což Řecko považuje za narušení své suverenity. Ankara porušení mezinárodního práva odmítá a jako doprovod průzkumné lodi vyslala vojenská plavidla. Řecko v reakci uspořádalo námořní manévry, ke kterým se připojily Francie, Itálie a Kypr.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu řekl, že jeho země udělá vše, co bude nutné, aby zajistila svá práva ve Středozemním, Černém a Egejském moři. Dodal, že vedle politických a hospodářských kroků se Turecko nebude zdráhat učinit i ty vojenské.

O vývoji ve východním Středomoří jednali již ve středu unijní ministři obrany, kteří v Berlíně uspořádali rovněž neformální zasedání. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová očekává, že otevření cesty k diplomatickým jednáním bude zdlouhavé a složité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …