Jsou dohody z Minsku jen mrtvě narozeným dítětem? Podle radikálů na obou stranách zřejmě ano

14.02.2015 7:14

Jak dlouho vydrží příměří na Donbasu, dohodnuté po složitých jednáních evropských státníků v Minsku? Podle posledních informací se zdá, že druhá minská dohoda bude podobně mrtvě narozeným dítětem, jako ta první ze září loňského roku. Radikálové na obou stranách donbaské fronty totiž považují čtvrteční minská ujednání zaštítěná evropskými státníky za neživotná a předvídají jim brzký konec.

Jsou dohody z Minsku jen mrtvě narozeným dítětem? Podle radikálů na obou stranách zřejmě ano
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Vyplývá to z informací ukrajinských a ruských médií, která se odvolávají na mínění velkoruských šovinistů v Doněcku a Moskvě i ultrapravicových dobrovolníků na ukrajinské straně fronty.

Podle Strelkova se na Ukrajině připravuje velká válka s Ruskem

Podle názoru ruského monarchisty Igora Strelkova bude výsledkem minských dohod s devadesátiprocentní pravděpodobností krach dalšího příměří. "Nebude-li zničena kyjevská (vládní) junta, žádné mírové urovnání nebude. Válka půjde svou přirozenou cestou stejně, jako po prvním minském příměří," připomněl ideový vůdce doněckých radikálů zářijové zastavení palby, které mír Donbasu nepřineslo. Na Ukrajině se podle Strelkova připravuje velká válka s Ruskem, kterou západní státy povedou "do posledního Ukrajince".

Obama dobře ví, že rozhovory v Minsku byly zbytečné

Za ztrátu času označil minská jednání moskevský konzervativní politolog Valerij Korovin. "Naivní (německá kancléřka) Merkelová a romantický (francouzský prezident) Hollande si myslí, že mohou jednáním zastavit dodávky amerických zbraní do Evropy, které definitivně zlikvidují evropskou stabilitu. (Americký prezident) Obama dobře ví, že rozhovory v Minsku byly zbytečné, proto tam nebyl," napsal Korovin v článku pro agenturu Novorossija.

Vůdce povstalců: Když dojdeme k bodu, který se nám nelíbí, budeme znovu jednat

Vůdce doněckých separatistů Andrej Purgin je přesvědčen, že řada bodů dojednaných v Minsku bude znovu otevřena, protože text povstalce neuspokojuje. "Minské memorandum neexistuje, je to list papíru. Postupovat se má po etapách. Když bude jeden bod splněn, přejdeme k druhému. Až dojdeme k bodům, které se nám nelíbí, zahájíme nová jednání," řekl dnes Purgin novinářům v Doněcku.

Také vůdce ukrajinských radikálů odmítá složit zbraně

Ujednání z Minsku odmítá i vůdce ukrajinských ultranacionalistů Dmytro Jaroš, jehož jednotky se v bojích proti separatistům výrazně angažují. Dohody s "proruskými teroristy" podle něj nemají žádnou právní sílu a odporují ukrajinské ústavě.

"Přijde-li rozkaz ke stažení těžké techniky a k zastavení palby, vyhrazuje si Dobrovolnický ukrajinský sbor (DUK) právo pokračovat v aktivních bojových akcích až do úplného osvobození ukrajinských regionů od ruské okupace," napsal Jaroš na Facebooku. Minské memorandum navíc podle něj nařizuje rozpuštění "nezákonných skupin", což prý pro (DUK) neplatí.

"Jakékoli pokusy odzbrojit ukrajinské vlastence povedou k destabilizaci situace uvnitř státu a půjdou na ruku Putinovi a agresorům z Ruska. Bojovníci dobrovolnických útvarů jsou schopni bránit své právo na obranu státu jakýmkoli způsobem a všemi metodami a prostředky," varoval Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…