Jste dezinformátor, vzkázal Seznam matematikovi. A teď ho prosí o názor

30.04.2023 16:18 | Komentář

Na dosti paradoxní situaci v souvislosti s označováním za „dezinformátory“ narazil matematik Tomáš Fürst, který je zakladatelem Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků (SMIS). Jeho příběh s redakcí Seznam Zpráv je ztělesněním vtipů, že rozdílem mezi dezinformací a pravdou je pouze čas zveřejnění.

Jste dezinformátor, vzkázal Seznam matematikovi. A teď ho prosí o názor
Foto: archiv Tomáše Fürsta
Popisek: RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D., matematik

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Jak se dozvěděl, právě texty této organizace má server Seznam.cz blokovat – například proto, že spolek Sisyfos varoval, že členové SMIS publikují odborné texty, které je mimořádně náročné ověřovat, a tak je prý „vhodnou strategií k odfiltrovávání dezinformací obsah vytvořený spolkem SMIS ignorovat“. Teď se ovšem na Fürsta ohledně energií obrátila sama redaktorka Seznam Zpráv. Vysvětlil jí, že „o odborné vyjádření žádá dezinformátora“.

Tomáš Fürst na svém blogu popsal, že vše začalo, když měl podle něj na serveru Seznam.cz vyjít „matoucí článek o tom, jak se v roce 2022 narodilo o deset procent méně dětí, než jsme čekali“, čemuž chtěl následně jeden ze čtenářů oponovat a odkázal přitom na analýzu předsedy České statistické společnosti Ondřeje Vencálka na webu Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků smis-lab.cz, v níž popisoval opomenuté aspekty hodnocení nejnovějších trendů ve vývoji počtu narozených dětí a plodnosti a jmenoval například, proč je rozumné pracovat spíše s mírami plodnosti než přímo s počty narozených. Komentář s tímto odkazem se však neodeslal. „Váš komentář obsahuje zakázanou adresu,“ měl hlásit server.

Po této zkušenosti se měl Fürstův kolega dotazovat e-mailem administrátora diskuse na Seznamu, proč tomu tak je. „A dotyčný odpověděl, že web smis-lab.cz byl vyhodnocen jako dezinformační. Na upřesňující dotaz po důvodech, proč byl náš server označen za dezinformační, přišly dva zdroje: Hanopis Jana Cempera na platformě Manipulátoři.cz a tento text na stránce společnosti Sisyfos,“ shrnuje matematik s tím, že oba tyto texty „jsou mimořádně půvabné a poučné“.

Cemper na svém webu Manipulátoři.cz na sklonku roku 2021 tvrdil, že Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků „překrucuje statistiky z nemocnic“. Cemperovi tehdy podle Fürsta vadilo, že měl web popisovat, že z oficiálních dat plynulo, že mezi roky 2019 a 2020 klesl počet akutních hospitalizací v českých nemocnicích o 17,2 procenta a u následné péče o téměř devět procent. „Statistika prezentovaná Zdravým fórem a Smis-labem překrucuje informace ÚZIS. Podle dat skutečně v roce 2020 bylo na JIP méně hospitalizací než v předchozích letech. Náš web však kontaktoval ÚZIS a tato statistika je neúplná. Faktem totiž je, že na intenzivních lůžkách v roce 2020 bylo méně pacientů, ale ti byli na lůžkách podstatně déle než v předchozích letech,“ znělo tehdy od Cempera. „Dezinformátor je odhalen! A navíc jazykem, za který by se nemusel stydět ani Jan Neruda,“ komentuje to matematik.

Spolek Sisyfos je pak prý „ještě zábavnější parta“. Spolek psal, že SMIS má být „kontaminováno dezinformačním charakterem“ Zdravého fóra a „snaží se vystupovat jako sdružení odborníků, ale jejich silná vazba na dezinformační kmenový spolek silně snižuje jejich věrohodnost“. „Apriorní nevěrohodnost nutně neznamená to, že by byl každý text vytvořený například SMIS nepravdivý nebo zavádějící. Znamená to, že riziko závadnosti je nepřiměřeně vysoké,“ stálo v rozboru spolku Sisyfos.

„V oblasti našeho zájmu se jako zvláště nebezpečná dezinformační organizace jeví jejich pobočný spolek SMIS, protože jejich členové mají formální erudici v dané problematice. Z toho důvodu jsou schopni snad neúmyslně, ale dost možná i úmyslně produkovat sofistikované dezinformace. Precizní ověřování (fact-checking) takových textů je mimořádně náročné, proto je vhodnou strategií k odfiltrovávání dezinformací obsah vytvořený spolkem SMIS ignorovat,“ psal spolek dále.

„Přeložím vám to do češtiny: dezinformace produkované SMIS jsou tak sofistikované, až jsou pravdivé, takže je nejde pomocí dat vyvrátit. Proto všechny na kolenou prosíme, ať je nečtou!“ komentoval Fürst text, na základě kterého odkazy na SMIS v diskusích blokuje Seznam.cz již několik měsíců.

Tím ovšem vše neskončilo. Naopak. „Včera ovšem dostal tento (již tak dosti absurdní) příběh dokonale Švejkovskou tečku. Volala mi jakási redaktorka z redakce Seznam Zpráv, jestli bych nebyl ochoten se odborně vyjádřit k metodice, na základě které vznikla na ERÚ čísla o cenách elektřiny a plynu, jež potom ČSÚ odeslal do Eurostatu, který je zveřejnil, a tím nesmírně rozčílil profesora doktora premiéra. Po pravdě jsem odpověděl, že o tom nic nevím,“ sdílel Fürst svou nejnovější zkušenost. Když se potom redaktorky dotázal, zda jí nevadí, že „o odborné vyjádření žádá dezinformátora, kterého její vlastní redakce aktivně blokuje“, ta prý měla odvětit, že o „o tom nic neví“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…