Jste lhář a hlásná trouba ruské propagandy, řekl Vondra Ransdorfovi u Drtinové. A toto následovalo

20.02.2015 9:45

Europoslanec za KSČM Miloslav Randsdorf vyvolal rozruch tvrzením, že v debalcevském kotli je obklíčeno dva tisíce dvě stě vojáků ze zemí NATO. V pořadu DVTV, který moderovala Daniela Drtinová, se nad touto tezí dostal do ostrého sporu s politikem ODS Alexandrem Vondrou. Vondra označil Ransdorfa za lháře a hlásnou troubu ruské propagandy.

Jste lhář a hlásná trouba ruské propagandy, řekl Vondra Ransdorfovi u Drtinové. A toto následovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Ransdorf o víkendu uvedl, že v debalcevském kotli je obklíčeno 6–8 tisíc vojáků, z nichž je 2 200 mužů ze zemí NATO.  A dodal, že „asi stovka mužů je z amerických speciálních jednotek, asi 100 britských výsadkářů, kolem stovky lidí z francouzské cizinecké legie, přibližně 100 vojáků z Polska, 30 Izraelců, 30 Chorvatů, dále tam jsou naverbovaní Litevci, Estonci, Kosovští Albánci, Gruzínci, Bosňané, Turci, Švédové, Finové, Dánové (Němec ani jeden).“

V pořadu DVTV, kam přišel o své tezi diskutovat, komunistický europoslanec odmítl odtajnit, kde k takovým informacím přišel. Po zkušenostech s novináři má prý o své zdroje obavu. Ransdorf se akorát omezil na konstatování, že údaje o počtech vojáků se objevily na ruských, novorossijských a západních internetových serverech a on si je konfrontoval s lidmi, kteří v dané oblasti působí.

„Myslím si, že je důležité si je konfrontovat, protože konec konců, teď jste měla, paní redaktorko, možnost vidět a slyšet, že oficiální kyjevská místa systematicky a dlouhodobě lhala, pokud jde o Debalcevo. Den předtím, než dal Porošenko rozkaz, aby se vojáci stáhli z Debalceva, ukrajinská vládní místa tvrdila, že kontrolují celé Debalcevo s výjimkou nádraží,“ uvedl Ransdorf.

Hlásná trouba ruské propagandy

Alexandr Vondra s tvrzením komunistického europoslance o přítomnosti vojáků NATO na ukrajinském území nesouhlasí. „Vyloučit se nedá ani smrt, nicméně si myslím, že tohle je ukázka vrcholně trapného případu, kdy tady český politik, to že je komunista mě nepřekvapuje, je hlásnou troubou ruské propagandy,“ prohlásil.

Ty servery, ze kterých Ransdorf čerpal, prý známe. Jsou to údajně servery placené ruskou FSB (Federální služba bezpečnosti) a jsou součástí ruské propagandy nejenom v ruštině, ale i v angličtině. „Je tragickým selháním českých zpravodajských služeb, že se tady tomu dostatečně nevěnují a že to bohužel již ovlivňuje českou veřejnost. Včera jsem se, při vší té tragédii, která se tam odehrává, musel pousmát, protože jsme všichni viděli, jak se stahují ukrajinští vojáci z Debalceva. A kde je tedy těch dva tisíce vojáků NATO, o kterých jste tady vy mluvil?“ otázal se Ransdorfa.

Podle Ransdorfa už tam být nemusí, protože se dle ukrajinských zdrojů, kterým prý Vondra tak věří, stáhlo čtyři tisíce lidí a my prý nevíme jací. On osobně tu věc vidí tak, že proruští separatisté uvolnili pro ukrajinskou armádu koridor, aby se mohla stáhnout a došlo k odstranění překážek, které bránily tomu, aby se příměří dodržovalo všude.

Alexandra Vondru ale ani toto vysvětlení neuspokojilo. „Mě tohle skutečně přijde jako výmysly společensky unaveného politika. Kdyby se stahovali z toho obklíčení, tak mi neříkejte, že by si to ta ruská část, která obklíčení vytvářela, nevychutnala, aby je okamžitě představila světové veřejnosti. Čili, je to prostě lež jako věž,“ má jasno.

Žádného vojáka NATO jsem na Ukrajině neviděl

Randsdorf v pořadu také uvedl, že žádného vojáka NATO na Ukrajině neviděl. Ale poukázal na to, že česká média tvrdí různé věci, aniž by si ověřila jejich pravdivost, přičemž ve věcech Ukrajiny se tu prý lže systematicky. „Kolega Vondra mluvil o ruských zdrojích a jak je to tady prošpikované ruskými tajnými službami. Já si troufám říct, že když sleduji ruskou, ukrajinskou a českou televizi, tak ta ruská z hlediska objektivity z toho vychází nejlíp,“ konstatoval.

Vondra na to zareagoval tím, že válka se odehrává nejen na bojišti, ale i v kyberprostoru. A my jsme si prý trošku odvykli, že Rusové jsou ovládaní prezidentem, který má osobní zkušenost se zpravodajským prostředím. A který tuhle propagandistickou bitvu údajně vede velmi dobře. „Bohužel mu na lep skáčou i lidi, jako je pan Ransdorf,“ myslí si Vondra.

Komunistický europoslanec ale odmítá, že by stál na straně ruské politiky. „To, že bych byl něčím nástrojem, to není pravda. Jestli tu byl někdo něčím nástrojem, je to Česká televize. Byly to naše zdroje, které vyjadřovaly postoje blízké Američanům. A troufám si tvrdit, že na Ukrajině je americká ruka silná,“ uzavřel Ransdorf.

Celý pořad ke zhlédnutí ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…