Jste spokojeni, jak to Biden řídí? Drtivá čísla z amerického průzkumu

11.03.2024 18:34

Američané nejsou spokojeni s postavením své země ve světě. Z průzkumu vyplynulo, že za poslední 4 roky v době prezidenta Joea Bidena klesala každoročně spokojenost s pozicí USA ve světě na nynějších 33 %, což je nejméně od roku 2008. Nejvyšší spokojenost nad 40 % měli Američané za vlády Donalda Trumpa. Stejný pokles je patrný v otázce, jak podle Američanů vnímá Spojené státy zbytek světa, kdy si 57 % myslí, že jsou USA jsou vnímány negativně.

Jste spokojeni, jak to Biden řídí? Drtivá čísla z amerického průzkumu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Spokojenost Američanů s postavením země ve světě je nejnižší od roku 2017 – spokojeno je 33 %. To znamená pokles oproti 37 % v první roce vlády Joea Bidena. Mezitím je 65 % dospělých Američanů nespokojeno s postavením země ve světě, jak upozorňuje agentura Gallup.

Ta sleduje tuto otázku každoročně od roku 2000. Tehdy se podíl Američanů spokojených s postavením země ve světě pohyboval trvale nad 40 %, včetně 65 % v roce 2000 a 71 % na začátku roku 2002, krátce po teroristických útocích z 11. září.

Tento názor však v druhé polovině prezidentství George W. Bushe oslabil poté, co se USA zapojily do dlouhodobých válek v Iráku a Afghánistánu, a v roce 2008 klesl na nejnižší hodnotu 30 %. Od té doby se toto vnímání většinou pohybuje mezi 32 % a 40 %. Mezi lety 2017 a 2021 v době prezidenta Donalda Trumpa ale spokojenost s postavením USA ve světě vzrostla dokonce na 53 %.

Podobně se vyvíjí také otázka, jaký mají Američané názor na to, jak si USA stojí v očích světa. Aktuálně si 42 % dospělých Američanů myslí, že světové společenství vnímá zemi velmi (6 %) nebo spíše (36 %) příznivě, což je snížení o 7 % jen za poslední rok. Jen v letech války v Iráku a v Afghánistánu byla tato důvěra o dvě procenta nižší.

Pouze 37 % Američanů se navíc domnívá, že prezident Joe Biden je respektovaným vůdcem pro ostatní národy, což je obrovský pokles oproti roku 2021 krátce po jeho zvolení, kdy si myslelo 58 % dotázaných, že Biden má ve světě respekt. Pro srovnání, Donald Trump se ovšem na tyto hodnoty dostal až na samém konci svého mandátu, kdy měl také 37 %, zatímco roky předtím si pouze 30 % Američanů myslelo, že je respektovaným vůdcem.

Ve všech těchto otázkách panují výrazné stranické rozdíly. To znamená, že republikáni a demokraté vyjadřují vysokou míru pozitivních názorů na USA a prezidenta, když je v Bílém domě jejich strana, a mnohem negativnější názory, když je v úřadu prezident z opačné strany. Během čtyř prezidentských období od roku 2001, kdy byl v úřadu republikán, byla většina republikánů spokojena s postavením Spojených států ve světě, uvedla, že země je na světové scéně hodnocena příznivě, a myslela si, že prezident je světovými lídry respektován. Totéž platí pro demokraty, když je u moci demokratický prezident.

Současné hodnocení ze strany Američanů přesto patří k nejhorším, které Gallup za posledních 24 let naměřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…