Julínkův kat Hovorka se vrací. Je z něj senátorský asistent

07.02.2011 20:21

Jednou z nejvýraznějších osobností předchozího složení sněmovny byl lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Po volebním krachu KDU-ČSL se vrátil do politiky alespoň jako senátorský asistent. I když ne žádného spolustraníka, uvádí Aktuálně.cz.

Julínkův kat Hovorka se vrací. Je z něj senátorský asistent

Mimo politiku nezůstal dlouho jeden z nejviditelnějších poslanců minulé sněmovny. Expert KDU-ČSL na zdravotnictví Ludvík Hovorka se do prostředí zákonodárců vrací v roli senátorského asistenta. Nebude však pomáhat žádnému spolustraníkovi, ale Aleně Dernerové (Severočeši.cz), kterou vynesl do Senátu boj proti korupci ve zdravotnictví, informuje Aktuálně.cz.

Lékařka z Mostu získala v minulosti Cenu Františka Kriegla za statečnost, protože v politicky drsném prostředí Ústeckého kraje upozorňovala na předražené nákupy přístrojů pro Krajskou zdravotní, tedy akciovou společnost, jež sdružuje pět nemocnic hejtmanství. Tu ovládají dvě nejsilnější strany - ODS a ČSSD.

Spolupráce zůstává, jen se vyměnily role

Stejně tak i Hovorka v minulosti poukazoval na podivné praktiky ve zdravotnictví, včetně předražování nemocničních přístrojů. „S panem Hovorkou pracuji dlouhodobě. Ještě když byl poslanec, dodávala jsem mu podklady, teď jsme se akorát vyměnili," komentovala spolupráci Dernerová. Svému asistentovi platí 17 tisíc korun, tedy polovinu obnosu, jež mají senátoři na asistenty vyčleněno.

„Ano, je to vlastně pokračování ve spolupráci. Pro paní senátorku pracuji na půl úvazek, jinak jsem se vrátil k původní profesi projektanta ve stavebnictví," řekl Aktuálně.cz. Hovorka. Ten se proslavil, když odmítl podpořit reformy veřejných financí Topolánkovy vlády a ostře vystoupil proti zdravotnické reformě někdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Vadily mu zejména poplatky ve zdravotnictví.

Preferenční hlasy ho katapultovaly před Šojdrovou

Role rebela vládní koalice pro něj znamenala, že ho lidovci před posledními parlamentními volbami zařadili až na čtvrté, nevolitelné místo zlínské kandidátky. I přesto ovšem díky preferenčním hlasům přeskočil zlínskou lídryni a místopředsedkyni strany Michaelu Šojdrovou a KDU-ČSL ve Zlínském kraji získala 10 procent hlasů, tedy nejlepší výsledek v rámci celé republiky. Nepomohlo to, protože lidovci zůstali pod hranicí potřebných pěti procent.

K věci:

Hovorka: Kdyby vláda potírala korupci, bylo by ve zdravotnictví peněz dost 

Hovorka varuje před tunelováním nemocnice Na Homolce 

Hovorka (KDU-ČSL): Nikdy se nevzdávám 

Foto: kdu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …