Jurečka: Petr Hladík mi uleví. Zeman má prý štěstí, že už končí

10.01.2023 20:40 | Komentář

„Petr Hladík mi uleví,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v pořadu Interview ČT24, kde nastínil další osud kandidáta na ministra životního prostředí. Vysvětlil, proč vláda rezignovala na ústavní řešení v podobě kompetenční žaloby. Jurečka věří, že po nástupu nového prezidenta se situace okolo ministra životního prostředí vyřeší. Stále trvá podle svých slov na tom, že se Hladík ničeho nezákonného a neférového nedopustil, ač se objevily nové informace, podle kterých údajně Hladík lobboval za zájmy podnikatele.

Jurečka: Petr Hladík mi uleví. Zeman má prý štěstí, že už končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Petr Hladík je od pondělí náměstkem Ministerstva životního prostředí, pravomoci získal takové, aby tento resort mohl de facto řídit. Stalo se tak navzdory prezidentu Miloši Zemanovi, který vůči němu má hned několik výhrad, pro které jej odmítl ministrem životního prostředí v minulém týdnu jmenovat.

Jurečka, pověřený řízením Ministerstva životního prostředí, v pořadu uvedl, že fungování ministerstva se nadále účastní. „Petr Hladík je náměstkem ministerstva, tedy mým náměstkem. Jasně se mu řeklo, že čtu a podepisuji dokumenty pouze já, a jsou věci, které Petr Hladík může v té své agendě za ministra převzít, když mám dovolenou a nejsem na resortu. Pro mě bylo důležité, aby se Petr Hladík, který je zkušený v oblasti životního prostředí, už do té činnosti ministerstva zapojil naplno. Aby už byl součástí vedoucího týmu,“ uvedl Jurečka.

Na dotaz, zda se bude účastnit zahraničních jednání, odpověděl: „Samozřejmě, tam, kde by byla nutnost, aby byla má účast na ministerské úrovni, tam jsem připraven v příštích osmi týdnech tyto věci naplno vykonávat. Ale z hlediska té běžné provozní agendy mi Petr Hladík uleví, protože nebudu muset u některých věcí nutně být, pročítat a podepisovat něco přímo já,“ dodal ministr životního prostředí.

Pokud vláda chtěla mít jednou pro vždy jasno v otázce jmenování ministrů hlavou státu, měla podle některých politologů podat kompetenční žalobu, aby bylo do budoucna jasno, zda prezident smí tímto způsobem jmenování ministrů zdržovat.

Podle Jurečky je ale současné řešení praktické, jelikož vzhledem ke končícímu mandátu hlavy státu není čas. „Kdyby tu byl ale větší časový prostor, alespoň třeba půl roku do konce prezidentského mandátu Miloše Zemana, tak bych jednoznačně usiloval o to, aby jednoznačně byla podána kompetenční žaloba,“ prohlásil Jurečka.

Pokud by nový prezident Petra Hladíka do čela resortu životního prostředí jmenoval, musel by podle něj Ústavní soud řízení zastavit. „Takže k tomu rozhodnutí, které pro budoucnost očekáváme, bychom se stejně nedostali. Takže není to žádné stahování kalhot před brodem, jak se někteří domnívají, ale praktické kroky, které jsme udělali s ohledem na tuto situaci,“ uvedl.

Jedním z důvodů, proč Zeman nechce Hladíka jmenovat, je jeho spojování s kauzou privatizace domů v Brně. Server Seznam Zprávy nyní přinesl další informace o tom, že Hladík v době svého působení na brněnském magistrátu lobboval za zájmy podnikatele, od něhož koupil dům.

Tato zjištění Jurečka komentoval slovy, že jsou „absurdní“, stále trval na tom, že se Hladík ničeho nezákonného a neférového nedopustil. „Když jsem četl ty články, které vyšly na webu Seznam.cz o tomto víkendu, tak ty jsou opravdu už absurdní: dávat do souvislosti například to, že Petr Hladík se svou manželkou koupili v roce 2016 dům přes realitní kancelář, a to, že po šesti letech rozhodovalo zastupitelstvo města Brna o odkupu jedné části pozemku pod klíčovou komunikací, kterou potřebovali pro zpřístupnění cest rodičů ke školce, kterou město Brno postavilo.

Tady nevidím žádnou podstatu, která by mohla znamenat, že byl Hladík ve střetu zájmů, že měl nějakou výhodu. Nevidím žádnou konstrukci, kterou tu kolegové ze Seznamu vykonstruovali a která by směřovala k tomu, že se Petr Hladík něčeho dopustil. Je to úplně mimo! Se všemi detaily kauzy o privatizaci bytů v Brně jsem byl seznámen. Petr Hladík se nedopustil ničeho nezákonného a ničeho neférového,“ konstatoval ministr s tím, že dosud Hladík nebyl policií obviněn a není vyšetřován. „A kdyby tam pochyby byly, určitě by bylo postupováno jinak,“ míní šéf KDU-ČSL.

„Takže nelze říkat, že co dnes napíší média, že je to pravda a lze to brát jako skutečnost! Já jsem si ještě donedávna serveru Seznam Zprávy velmi vážil. Nelze říct, že se Petr Hladík dopustil něčeho nekalého. Naopak,“ doplnil Jurečka, který ocenil, jakým způsobem se k celé záležitosti Hladík otevřeně postavil. „On nevykřikoval, že je tu nějaký politický kartel a spolčení proti němu,“ narážel Jurečka na výroky Andreje Babiše. „Petr Hladík se vždy choval velmi transparentně vůči policii i médiím,“ zdůraznil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…