Jurečka: S*át na hlavu si nenecháme! Honzo Hamáčku, vyhosti víc Rusů

19.04.2021 7:45

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil, že na výbuchu ve Vrběticích z roku 2014 se podíleli 2 agenti Ruské federace. Česko v reakci na toto zjištění nařídilo 18 diplomatům do 48 hodin opustit Česko. Ruská strana v reakci na tento krok nařídila odchod 20 diplomatům z Moskvy, a to do 24 hodin. A na České politické scéně to vře. „Prostě s*át na hlavu si nesmíme nechat!!!“ zahřměl lidovec Marian Jurečka. A nebyl sám...

Jurečka: S*át na hlavu si nenecháme! Honzo Hamáčku, vyhosti víc Rusů
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí

Premiér Andrej Babiš (ANO) po boku s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem oznámili národu, že na výbuchu ve Vrběticích z roku 2014 se podíleli dva ruští armádní agenti. V reakci na tato zjištění dostalo 18 diplomatů nařízeno, aby opustili Česko do 48 hodin. Hamáček zdůraznil, že odejít musejí ti pracovníci ambasády, o kterých české tajné služby nade vší pochybnost zjistili, že jde ve skutečnosti o tajné agenty.

Především pravicová opozice otevřeně říká, že výbuch ve Vrběticích není nic menšího než teroristický akt Ruské federace vůči České republice.

Rusko to však odmítá a tvrdí, že se Česká republika chce jen zavděčit svým americkým pánům a vymýšlí si nesmysly. Aby bylo jasné, že Rusko absolutně nesouhlasí s českým popisem situace ve Vrběticích, nařídilo odejít hned 20 českým diplomatům.

V Moskvě jich tak zůstane všeho všudy 5.

A to už bylo pro české politiky z řad demokratické opozice příliš.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vznesl tvrdý požadavek

„My jsme dali ruským ‚diplomatům‘ na vyhoštění čas 48 hodin, oni našim 24 hodin a ještě zvýšili počet! Žádám Jana Hamáčka, zkraťte jim to okamžitě o 24 hodin! Takto s námi zametat nebudou!“ napsal Jurečka na sociální síti Twitter. „Prostě s*át na hlavu si nesmíme nechat!!!“ dodal nekompromisně.

Reakce na chování Ruské federace

Obrátil se také přímo na Jana Hamáčka a zdůraznil, že pokud Rusko vykázalo ze svého území o 2 české diplomaty více, pak na to naše vláda musí reagovat.

Posléze doplnil, že pokud na české ambasádě v Moskvě zůstane všeho všudy 5 diplomatů, mělo by to na ruské ambasádě v Praze vypadat stejně.

„Pokud na naší ambasádě v Moskvě nezůstane prakticky nikdo, tak bych úplně stejný postup očekával od naší vlády! Očekávám v pondělí jasnou reakci vlády a vyčištění ruské ambasady v Praze! Reakce musí být naprosto jasná a suverénní, v takové situaci je nutno být nekompromisní!“ ukončil kanonádu.

Senátor Tomáš Czernin Rusku připomněl, že Česko je členem NATO, pročež může počítat s podporou celé Aliance a taktéž doporučil české vládě, aby počet ruských diplomatů v Praze taktéž klesl na pět.  

„Rusové nám vyhostí 20 osob, z toho 16 diplomatů. V Moskvě zůstane diplomatů 5. To je de facto likvidace zastupitelského úřadu. Za této situace musíme ruské zastoupeni v ČR zredukovat též na 5 diplomatů. Rusko rozumí jen síle a musí pochopit, že za námi je celá síla NATO,“ napsal Czernin.

Reakce na chování Ruské federace

Ve stejném duchu se vyjádřili také poslanci STAN Vít Rakušan a Jan Farský.

„Jestliže nám Rusko vyhostí diplomaty tak, že nám jich v Moskvě zůstane pouze 5, pak jsem pro snížení počtu ruských ‚diplomatů‘ v Praze na stejnou úroveň. Nemá smysl dál hrát podivnou hru na kamarádství tak vzývanou Hradem a některými vládními činiteli v posledních letech,“ konstatoval Rakušan.

Reakce na chování Ruské federace

Farský zdůraznil, že až počet ruských diplomatů v Praze klesne na minimum, hned bude v Evropě bezpečněji.

„Když se na minimum omezí ruská ambasáda v Praze, bude v celé Evropě bezpečněji. Naše oběť v podobě omezení naší ambasády v Moskvě za to stojí. Spojenci nás v tom nenechají,“ uvedl poslanec.

Reakce na chování Ruské federace

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk k tomu dodal, že je škoda, že nelze do Ruska vykázat také někoho z Hradu.

„Škoda že v rámci reciprocity po vyhoštění dvaceti zaměstnanců naší ambasády v Moskvě, není možné vyhostit někoho z Hradu,“ napsal doslova Honzejk.

Reakce na chování Ruské federace

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) oznámil, že chce se zprávami z Vrbětic seznámit veřejnost a nechat ji, aby si sama udělala obrázek o tom, co se stalo.

Předseda spolku Centrum nezávislosti České republiky František Matějka se na zveřejnění zpráv těší.

„Andrej Babiš oznámil, že vláda v pondělí projedná zprávu tajných služeb, která vedla k vyhoštění 18 ruských diplomatů. Následně ji chce poskytnout i veřejnosti. Tak na to se těším. Moc. Nejvíc. Jelikož už je podle médií a opozice vše jasné, není co tajit,“ napsal Matějka.

Reakce na chování Ruské federace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…