Jurečka chce seniory do práce. Firmy o ně nestojí

01.05.2022 11:41

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hledá cesty, jak zajistit stabilitu důchodového systému a zároveň získat vyšší příjmy do státní kasy. Chce zapojit seniory do trhu práce; jeho nápad ale naráží, firmy o starší lidi nestojí, píší Lidovky.cz.

Jurečka chce seniory do práce. Firmy o ně nestojí
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nedávno pro server Peníze.cz uvedl, že pro stabilizaci důchodového systému v České republice je důležité zapojit lidi v důchodovém věku do aktivního života.

„Ztrácíme mnoho lidí, kteří by mohli alespoň částečně pracovat. Lidé v důchodovém věku v současnosti v drtivé většině končí s prací či podnikáním. Pro společnost je to škoda, nepředávají se zkušenosti a stát také přichází o příjmy z daní,“ řekl s tím, že stát by měl nastavit podmínky tak, aby se zaměstnavatelům vyplatily zkrácené úvazky.

  • Původní zdroj ZDE

Ovšem problémem je, že senioři, kteří chtějí pracovat, totiž čelí na trhu práce diskriminaci, neboť zaměstnavatelům je jasné, že takoví lidé stejně za pár let, nebo i dříve, odejdou. „V nás zabudované předsudky vůči stáří a vůči tomu, co starší člověk umí a může, jsou tak silné, že někdy jsou radši místa neobsazená, než abychom přijali šikovnou důchodkyni,“ uvedla Lucie Vidovićová, socioložka z Masarykovy univerzity, která se zabývá ageismem.

Firmy proto – než by nabídly pracovní místa seniorům – raději nechávají místa volná pro mladší zájemce. I když žádný zaměstnavatel podle socioložky otevřeně nenapíše, že daného člověka nepřijme kvůli věku.

Otázkou zůstává, zda starší lidé pracovat chtějí. Donutit je k tomu může současná situace velkého zdražování cen potravin i energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…