Jurečka o Babišem zapuzeném hejtmanu Koštovi: Od začátku bylo zřejmé, že to nebude dobré

06.02.2017 19:12

V pondělním Interview ČT24 přivítala moderátorka Světlana Witowská prvního místopředsedu KDU-ČSL a ministra zemědělství Mariana Jurečku. Komentoval situaci kolem ptačí chřipky, hojně se věnoval hejtmanovi Olomouckého kraje Oto Koštovi, kterého chce sesadit jeho vlastní hnutí ANO. Nakonec hovořil také o spolupráci KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Věří, že tato dvojkoalice může uspět. Před kamerami vysvětloval proč.

Jurečka o Babišem zapuzeném hejtmanu Koštovi: Od začátku bylo zřejmé, že to nebude dobré
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

V úvodu pořadu hovořil Jurečka o ptačí chřipce, která se po Česku nebezpečně šíří. Pokud to bude takhle ještě chvíli pokračovat, vláda bude muset hledat další finanční zdroje na kompenzace. V tuto chvíli není evropský trh s drůbeží v krizi, ale za měsíc by to mohlo být jinak. „My potřebujeme teplé počasí, aby se zabránilo tomu šíření ve volné přírodě, a pak to zvládneme i v umělých chovech,“ prohlásil Jurečka.

Posléze už se věnoval politice. Byl se prý podívat na zastupitelství Olomouckého kraje a již od počátku mu bylo jasné, že tamní hejtman Oto Košta nebude dobrým hejtmanem. Jako zastupitel viděl už nástup předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila a prý to byl veliký rozdíl.

„Pro mě je to především smutná ukázka toho, jakou hnutí ANO dělá personální politiku. Pan Babiš nás před volbami přesvědčoval, že pan Oto Košta je ideální kandidát, a teď kraj ztratil tři až čtyři měsíce,“ kroutil hlavou Jurečka.

Věnoval se také připravované spolupráci STAN a KDU-ČSL. Jurečka věří, že tato koalice může zvítězit, může získat přes deset procent.

„Pro mě je důležité, že tato koalice je otevřená a férová... A nejsou za námi žádné kauzy. Petr Gazdík byl dlouho starosta, já sám zemědělec. Máme za sebou nějakou práci a věřím, že můžeme uspět,“ věří Jurečka. Když se podíváme na průzkumy, tak Starostům se daří především v českých krajích, kde KDU-ČSL takových výsledků nedosahuje, a věřím, že společně můžeme uspět,“ opakoval politik.

Zdá se mu, že politici dnes v České republice chtějí věci bořit a rušit, a chyběla mu tady významná síla s pozitivním programem. Proto se KDU-ČSL rozhodla spolupracovat se Starosty. STAN zatím tuto spolupráci neodhlasovali, ale Jurečka doufá, že to klapne. Už proto, že tyto dvě strany spolupracují v krajích, v Evropském parlamentu a tak podobně, takže nejde o nějakou zcela novou spolupráci.

„Vzhledem k senioritě KDU-ČDL si myslím, že by bylo vhodné, aby superlídrem této koalice byl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek,“ vyjádřil se jasně Jurečka. Pak už bude na voličích, zda této dvojkoalici dají svou důvěru.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Lidovci by si přáli, aby spolupráce se Starosty měla dlouhodobější ráz, ale jakékoli řeči o této spolupráci jsou zatím jen spekulacemi. Tak či tak mají rozhodující slovo voliči. Platí to i o volbách. Pokud by tato dvojkoalice uspěla, tak si lidovci neumějí představit, že by spolupracovali s komunisty a s populisty typu Tomia Okamury.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Odmítal však odpovědět na otázku, zda by KDU-ČSL šla znovu do koalice s ČSSD a hnutí ANO. Jasně však reagoval na dotaz, zda by se přiklonil ke svolání mimořádné poslanecké schůze na téma Babišových dluhopisů. „Já bych tuto mimořádnou schůzi podpořil,“ prohlásil bez vytáček.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…