Jurečka rýpal do Ševčíka. Hned se mu to vrátilo. A několikrát

31.03.2023 10:14 | Ze sítí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádřil na twitteru velké znepokojení nad tím, jak se k navrhovanému odvolání děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslava Ševčíka postavil příslušný fakultní senát – podle něj nejsou rektorem předložené důvody k odvolání dostatečné. Naopak Jurečka obdržel studenou sprchu od těch, kteří ještě stále ctí svobodu akademické půdy.

Jurečka rýpal do Ševčíka. Hned se mu to vrátilo. A několikrát
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze se tento týden zastal svého děkana Miroslava Ševčíka, kterého chce rektor pro nevhodné chování na veřejnosti odvolat. Senát přijal usnesení, že se záměrem rektora nesouhlasí a dříve uvedené důvody nejsou dostatečné, o případném odvolání však zatím nerozhodl. Kritizoval také mediální vystupování rektora univerzity Petra Dvořáka.

Členové senátu ve svém usnesení konstatovali, že mediální interpretace událostí, ke kterým došlo po skončení protivládní demonstrace 11. března na Václavském náměstí, nepřispívají k udržení dobrého jména VŠE. Děkanovo chování ale považují za lidsky správné a pochopitelné.

Pro lidoveckého ministra Mariana Jurečku je takové usnesení nepřijatelné a až varovného charakteru: „Tato zpráva vypovídá o části našich vysokých škol více než bychom chtěli,“ reagoval na postoj fakultního senátu Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze.

Jeho nepochopení bránění svobody akademické půdy podrobili na sociální síti někteří právníci ostré kritice.

Zastávají naopak názor, že Ševčík by za své vystupování zasloužil spíše odměnu: „Máte pravdu. Některé fakulty stále respektují právo a princip akademických svobod. Možná kdybyste panu doc. Ševčíkovi nabídl nějakou mimořádnou odměnu…?!“ navrhuje Jurečkovi právník Tomáš Nielsen.

K zamyšlení se nad demokratickými principy vyzval Jurečku rovněž i právník Petr Kolman: „Předsedo, je menším negativem pro demokracii, že děkanem jedné z fakult (nikoliv celé vysoké školy) bude „divočejší poděs“ anebo na druhé misce vah – že stát začne zasahovat do nezávislosti našich univerzit?“ zní jeho tweet.

„Fakt skandální! Akademický senát chce rozhodnout jinak, než doporučují členové vlády,“ rýpl si do Jurečky s notnou dávkou ironie následně právník Milan Ferenc. V dalším tweetu upozornil na jisté totalitní tendence vlády  slovy: „Ministerstvo pravdy: V souvislosti s odvoláním doc. Ševčíka důrazně popíráme tvrzení, že u nás není akademická svoboda. Jenom ji lze uplatnit po předchozím souhlasu ministra školství.“

Rektor vyzval k rezignaci děkana fakulty kvůli jeho vystupování na protivládní demonstraci v pondělí 13. března. Účastnil se střetu s policií před Národním muzeem poté, co jej požádal policisty zmlácený muž o pomoc, když právě procházel kolem. Ševčík tehdy uvedl, že nedělal nic protizákonného a pro své odvolání nevidí důvod. Následně po jednání vedení VŠE rektor oznámil, že pokud Ševčík sám nerezignuje, za nejvhodnější řešení považuje, aby ho odvolal akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE.

Pokud by fakultní senát Ševčíka neodvolal, chce rektor využít své pravomoci navrhnout odvolání. K tomu by však potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

H.u.e, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 31.03.2023 12:55:14
Ten sportovec Svoboda své učení pod hrozbou upálení odvolal! Ševčík se ale té jejich hranice nebojí! Bojuje i o naší svobodu slova! Diktatura nesmí zvítězit!

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…