Jurečka se obává, co provede Zeman po volbách. Chtěl by prezidenta, kterého budou brát i ti, co jej nevolili

18.06.2021 13:25

Šéf lidovců Marian Jurečka poskytl rozhovor webu Forum 24. Do vlády prý koalice SPOLU nepůjde určitě s hnutím ANO. S Babišem nebo bez něj. Nepřijatelní jsou prý i komunisté a SPD. Společnost je ale prý rozdělená. Nechce za premiéra šoumena, a proto prý podporuje Petra Fialu. „Piráti a čitelnost? Je to s nimi těžké.“ Se Zemanem to dle něj bude po volbách těžké. A přilétl i další kopanec do hlavy státu.

Jurečka se obává, co provede Zeman po volbách. Chtěl by prezidenta, kterého budou brát i ti, co jej nevolili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13336 lidí

Jurečka mimo jiné poměrně otevřeně promluvil o budoucím povolebním vyjednávání o vládě. Koalice SPOLU, jíž jsou lidovci součástí, prý určitě nepůjde do vlády s Andrejem Babišem. Nepředstavitelní jsou prý i komunisté a SPD. A jak podle Jurečky bude fungovat ve vládě pětikoalice SPOLU a Pirátů se Starosty? „Myslím, že jsme schopni spolu vytvořit dobrou koalici. Zkušenost máme z drtivé většiny krajů, kde pětikoaliční půdorys funguje. Musím říct, že je tu určitá výhoda, že s Vítem Rakušanem i s Ivanem Bartošem máme velmi korektní vztahy,“ prohlásil.

Směrem k Pirátům si Jurečka ale trochu postěžoval s tím, že s jejich čitelností je to někdy složité. Co lze podle šéfa lidovců očekávat od prezidenta Miloše Zemana? „Určitě to nebude jednoduché, na druhou stranu já vycházím z toho, jak se stavěl k sestavování vlády, kdy říkal, že je důležité, aby pověřil premiérem toho, kdo je schopen garantovat většinu ve Sněmovně. To říkával v roce 2013, 2014 a dokonce měl požadavky na ověřené podpisy.“ Uvedl Jurečka a dodal, že premiérem má být v podstatě ten, kdo zemi nabídne stabilitu a předvídatelnost.

Koalice SPOLU prý také pevně stojí za svým lídrem Petrem Fialou. Hlavní argumenty podle Jurečky prý jsou jeho četné zkušenosti v politice, absence skandálů a schopnost srozumitelně formulovat budoucí kroky vlády. „Myslím, že to Petr Fiala naplňuje. Jako občan nechci mít žádného šoumena.“ Dodal lidovec, narážeje na současného premiéra Andreje Babiše a možná taky trochu na Ivana Bartoše.

Jurečka též naznačil, že v případě úspěchu ve volbách má koalice SPOLU připraveny uchazeče o posty na jednotlivých ministerských resortech. „Pro každý resort z koaliční strany máme jména, která považujeme za experty pro danou oblast,“ uvedl doslova.

K tomu, v jaké kondici bude budoucí vláda zemi přebírat, Jurečka řekl, že země je rozdělená. Tuto situaci podle něj vytvořila určitá část politiků. Část společnosti je prý také frustrovaná ze svého sociálního statusu. „Chtěl bych, abychom tu měli do budoucna prezidenta i premiéra, a i když jsem ho třeba nevolil, tak budu moci říct, že v základních principech je to můj prezident. To dnes mnoho lidí říct nemůže,“ prohlásil starostlivě.

reklama

autor: AZy

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …