Jurečka slíbil růst existenčního a životního minima. Zato rodičovský příspěvek...

17.09.2022 12:41

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Právo potvrdil, že od ledna dojde ke zvýšení přídavků na děti i životního a existenčního minima. Shoda koalice pak podle něj zatím nepanuje na zvýšení rodičovského příspěvku.

Jurečka slíbil růst existenčního a životního minima. Zato rodičovský příspěvek...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Úvodem rozhovoru Jurečka hovořil také o rozhodnutí vlády ohledně zastropování ceny elektřiny a plynu. Nepovažuje za chybu, že k zastropování došlo až nyní, přestože odborníci i opozice k tomu vyzývala již dříve. „Je potřeba odlišit situaci, která zde panovala ještě na konci července a týdny a měsíce předtím, a situaci, která nastala ve druhé polovině srpna. V okamžiku, kdy ceny energií začaly velmi dramaticky růst, začalo se ukazovat, že na burze překračují tisíc eur za megawatthodinu, zásah přijít musel a my jsme reagovali velmi rychle. A to jak na úrovni národní, tak na úrovni evropské. Myslím si, že to přišlo v moment, kdy to přijít mělo,“ podotkl Jurečka.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Ještě před zastropováním energií vláda schválila úsporný energetický tarif pro domácnosti. Jeho jedna část má být vyplacena letos a druhá příští rok. Objevují se však i informace, že se v příštím roce měl tarif kvůli zastropování změnit, nebo úplně zrušit. „Je to varianta, že by se v příštím roce ta část úsporného tarifu, která se přímo vyplácí, pozastavila. V ten okamžik totiž dává daleko větší efekt a smysl opatření, které jsme udělali v oblasti zastropování. V letošním roce domácnosti podporu dostanou vyplacenu, respektive o ni bude snížena jejich úhrada za energie,“ poznamenal dále ministr.

Dále hovořil také o zvýšení životního a existenčního minima od 1. ledna. „O kolik, to vám v tuto chvíli neřeknu, protože to budeme dopočítávat podle toho, jak se bude vyvíjet inflace. A to samé u přídavku na dítě, jehož valorizace patří mezi doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV). I zde to budeme dopočítávat. Ale koaliční shoda na navýšení je,“ dodal Jurečka. Co se týče rodičovského příspěvku, na něm zatím koaliční shoda není.

Závěrem pak Jurečka hovořil o nadcházejících senátních a komunálních volbách. Jurečka doufá, že KDU-ČSL dopadne dobře. „V komunálních volbách jsme dlouhodobě nejúspěšnější stranou, obhajujeme vítězství. Věřím, že ho obhájíme. I senátní volby jsme v roce 2016 vyhráli. Věřím, že se nám to podaří i letos,“ sdělil šéf lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…