Jurečka vezme kalašnikov a vyrazí na Donbas? Režisér Sedláček o válce v našich hlavách a ústech

27.04.2022 17:11 | On-line

Najednou všichni bojujeme proti Rusům a ukazuje se, že jsme stejně jako v případě covidu bezbranní. O to víc ale válka v našich hlavách zuří, říká muž, který sám sebe vidí jako skeptického realistu. V těchto dnech měl premiéru jeho film Promlčeno. Scenárista a režisér Robert Sedláček byl hostem Barbory Tachecí na Českém rozhlase.

Jurečka vezme kalašnikov a vyrazí na Donbas? Režisér Sedláček o válce v našich hlavách a ústech
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček v pořadu Interview ČT24

Nejdříve se Tachecí zeptala Sedláčka, zda jsme opravdu vůči hrozbám Moskvy bezbranní. „Minimálně každá nová zpráva, která není přímo z bojiště, tak říká, že ano. On si ten, nevím, jak ho nazvat slušně, ten imperátor z Kremlu, v podstatě dělá z území velikosti Francie střelnici a není síla, která by ho zastavila,“ míní Sedláček.

„Střílí do měst, v Evropě opravdu něco nevídaného. Máme vlastně od začátku definovanou svoji pozici jako silná slova a silná podpora. A i ta je různorodá. Každá země se k tomu staví jinak, každá země má svoje geopolitické zájmy. Takže suma sumárum mi z toho vychází, že se dál budeme trápit každý den příšernými záběry z ukrajinských měst,“ dodal Sedláček.

Jaké optimální řešení by v tuto chvíli viděl on? „Nezabývám se tím léta od rána do večera, nemám vystudované mezinárodní vztahy. Nebojím se říct, že z té situace jsem unavený. Ta situace pro toho, kdo o tom přemýšlí, je schizofrenní. Každý den se i sama média bičují k silnějším a silnějším výrokům, silnějším příběhům, bičují k tomu i politiky,“ zmínil Sedláček, že by až člověk věřil, že například šéf KDU-ČSL Jurečka by mohl příští týden sednout do vlaku a vyzbrojen kalašnikovem vyrazit bojovat na hranice Donbasu.

„Čím silnější výroky, tím hůř se zasedá k jednacímu stolu. Když někoho častujete nacistou, banderovcem, druhého zase šílencem a lhářem, tam už není prostor si zasednout ke stolu,“ poznamenal Sedláček. „Tak dlouho se dráždili všichni na začátku 20. století, až zjistili, že je světová válka, a byly to zesilující výroky, a na začátku to také byla nesmyslná válka Rakouska proti Srbsku,“ dodal Sedláček.

„Stokrát opakovaná lež se stává něčím zhoubným uvnitř člověka, který přemýšlí. Až už ty strašlivé záběry budou trvat pátý měsíc a Rusové to umějí, udělat peklo na zemi, tak si třeba řekneme, jestli si ti Ukrajinci za to nemůžou, že šli do partyzánského boje...,“ obává se pak Sedláček.

Hovořil pak i o sounáležitosti, kterou cítí nejen Češi, ale i drtivá část Západu s bojovníky z Ukrajiny. „Tahle nová situace nám brání vidět, nebo umožňuje těm, kteří to potřebují, zastírat chyby nebo rozhodnutí v jejich ekonomický prospěch, který nesouvisí vůbec s Putinem a které se otevíraly těsně před tou invazí – to znamená například marže v energetice...,“ uvedl Sedláček, že sounáležitost jako taková je podle něj správná. 

Současnou situaci na Ukrajině Sedláček stále pokládá za lokální konflikt. „Kvůli Západu, že se rozhodl do toho nevložit,“ poznamenal Sedláček, což mu Tachecí rozporovala. Ta se domnívá, že Západ celou svou pomocí dává najevo, že to lokální konflikt není. „Dobře, ale proto prostě ze druhé strany novin, ne z titulní strany novin, není důvod, aby zmizela debata nad tím, jak vypadá energetická politika a privátní zájmy v ní, jaké jsou marže. A mělo by tam zaznít, že na podzim možná budeme v situaci, kdy se budou škrtat nuly. Akorát před létem a uprostřed ukrajinské války... myslím nuly na bankovkách. Takže na to budeme nepřipraveni a budeme mít svůj lokální konflikt,“ varuje Sedláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …