K problémům jsme se postavili čelem, ocenil STAN Rakušan

24.09.2022 17:12 | On-line

Ministr vnitra a vicepremiér ve vládě Petra Fialy (ODS) Vít Rakušan (STAN) oznámil lidem, že je příště už nechce nechat sedět doma. Ani kdyby měli covid. Poté popsal, co by považoval za úspěch STAN v senátních a komunálních volbách. Připustil, že po pražské korupční kauze Dozimetr, kde hraje klíčovou roli bývalý člen STAN Petr Hlubuček, to Starostové a nezávislí neměli snadné.

K problémům jsme se postavili čelem, ocenil STAN Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Rakušan poprvé po dvanácti letech nekandidoval v Kolíně na post zastupitele. Před kamerami veřejnoprávní televize Rakušan oznámil, že je mu to líto, protože sám vzešel z komunální politiky v Kolíně a lokální témata v jednotlivých městech a obcích považuje za důležitá.

Stejně tak mu prý přijde důležité, aby napříště mohli ke komunálním a senátním volbám jít i lidé, kteří budou v daném čase covid pozitivní a budou mít od lékaře nařízenou karanténu.

„My chceme přijít s takovou normou, která v případě, že lidem lékař nařídí izolaci, tak aby se mohli k volbám dostat,“ zdůraznil Rakušan.

Upozornil však také, že nemocní lidé by běžně měli zůstávat doma a léčit se.

Poté odmítl, že by komunální volby byly referendem o vládě pětikoalice, tedy vládě ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN.

„My tyhle volby nechápeme jako referenda. Snad jen referenda o tom, jestli zastupitelé zklamali, nebo nezklamali své voliče,“ uvedl Rakušan. „Ukazuje se v těch malých obcích, tam naši politici úspěch mají. Ve městech, jako jsou Mnichovo Hradiště nebo Pacov, jsme ten úspěch zopakovali. A pokud jde o situaci v hlavním městě, tam STAN nikdy neměl samostatný zastupitelský klub, takže naší ambicí je ho tam ustavit,“ pokračoval Rakušan.

Již dříve oznámil, že by za úspěch STAN v Praze považoval zisk osmi procent hlasů, i když v Praze to prý neměl STAN snadné. Už kvůli kauze Dozimetr.

„Tady je stav, kdy jsme se k tomu postavili čelem, kdy jsme ty problémy nepopírali, a ty změny, které jsme provedli, byly opravdu veliké,“ odkázal na důkladné přestavění kandidátky STAN v hlavním městě.

Jasný cíl má prý také v Senátu.

„Ten náš senátní klub je veliký a naší ambicí je udržet jeho velikost,“ uvedl předseda STAN.

Poděkoval všem lidem, kteří si nesli značku STAN na štítě.

„Každopádně bych chtěl poděkovat všem, kteří do toho pod značkou STAN šli, neschovávali se za jiné kandidátky, ale postavili kvalitní kandidátky a snaží se uspět,“ pravil Rakušan.

A co kdyby se nenaplnily cíle, které Rakušan deklaroval?

„V té chvíli by to byla situace, kdy bychom se museli velmi pečlivě připravovat na další volby. Teď především ty krajské, kde jsme minule získali čtyři hejtmany. Samozřejmě že jsme prošli složitým obdobím a ty cíle, které jsme si stanovili, byly maximalistické, ale to tak musí udělat každý předseda,“ nechal se slyšet předseda STAN. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…