K soudu míří úplatková kauza spojená s firmou z Agrofertu. Babiš tvrdí, že nic neprovedla

30.09.2017 20:42

Server info.cz na svých stránkách píše, že pražský městský soud začne v pondělí rozplétat případ zmanipulovaných tendrů České pošty. Ten se týká zadávání malých stavebních zakázek a zakázek na dodávky pneumatik a náhradních dílů. Před soudem stane pět bývalých manažerů pošty, pět zástupců firem a tři společnosti, mezi které patří také firma Agrotec ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

K soudu míří úplatková kauza spojená s firmou z Agrofertu. Babiš tvrdí, že nic neprovedla
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve Vlčnově se konala tradiční jízda králů a byli tam i někteří politici

Z obžaloby vyplývá, že za některé zakázky padaly úplatky v podobě peněz, notebooku, zájezdu na fotbalový zápas Realu Madrid. První část obžaloby se týká pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, které byly vypsány mezi roky 2012 a 2014.

V některých případech se stalo, že do tendru přišla lepší nabídka než od firmy, kterou preferovali manažeři pošty. Zástupci firem pak dostali informace, jak by měli zakázku zlevnit, jelikož ve výběrové komisi seděla referentka odboru přípravy veřejných zakázek Jakubcová. Cenu následně upravili a v dalším kole výběru firma obvykle zvítězila.

Obžaloba v souvislosti s těmito zakázkami zaznamenala například úplatek 180.000 korun. V jiném případě byl úplátkem notebook za 20.000 korun.

Bez zadávacího řízení podle obžaloby pošta nakupovala v roce 2012 a 2013 také náhradní díly do aut. Od Agrotecu v tomto období podle spisu nakoupila díly za téměř 17 milionů korun. Společnost vinu dlouhodobě odmítá. Sám Babiš v minulosti ČTK řekl, že je přesvědčen o tom, že Agrotec je nevinný

Manažeři pošty a jednatelé firem byli obviněni ze zločinu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Část z nich byla obviněna také z podplácení či z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Firmám z kauzy hrozí pokuty a v krajním případě zrušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…