K tomu Sobotka mandát nemá. Babišův poslanec odpovídal čtenářům PL a nebral si servítky

01.10.2016 19:40

Z PROFILŮ Jak řešit druhotnou platební neschopnost, proč mají bezdětní platit vyšší daně nebo proč by se mělo zlevňovat pivo a ne víno? I na tyto otázky, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpovídal v poslední době poslanec Zdeněk Soukup (ANO).

K tomu Sobotka mandát nemá. Babišův poslanec odpovídal čtenářům PL a nebral si servítky
Foto: red, jp
Popisek: Zdeněk Soukup (ANO)

Jednoho ze čtenářů zajímalo, jak by se měl řešit problém, který živnostníkům komplikuje podnikání. „Jde o to, že vám dodavatelé neplatí včas. A co když vám nezaplatí vůbec? Do daní totiž dáváte faktury, které jste vydali, ne ty, co byly proplaceny. A co když vám třeba někdo dluží dost a vy pak nemáte na zaplacení daní? Velké firmy toto asi neřeší, ale my obyčejní drobní živnostníci ANO. Jaký je váš plán?“ zajímalo čtenáře. Soukup přiznal, že neplacení faktur včas, respektive neplacení vůbec, je opravdu problém. „Druhotná platební neschopnost zlikvidovala už nejednoho menšího podnikatele. Řešit to ale tak, že bychom do daní dávali jenom proplacené faktury, pokládám za nesystémové; to by postihlo stát a nikoliv neplatiče. Řešení vidím ve větší vymahatelnosti práva. Neplatiči by měli být citelněji sankcionováni,“ odpověděl poslanec.

Jana Bartošová zase chtěla vědět, proč mají bezdětní odvádět na daních více? „Co když se prostě chtějí na rodičovství připravit?“ zajímalo ji. Podle Soukupa je vyšší zdanění bezdětných jedním z nástrojů, jak může stát ovlivnit porodnost a demografický vývoj. „Naše populace stárne, rodí se stále méně dětí, ohrožen je důchodový systém. Rodí se méně dětí do prostředí, které skýtá záruku, že se z nich stanou řádní lidé (budoucí plátci daní) – na druhou stranu přibývají příjemci sociálních dávek, v sociálně vyloučených rodinách dochází k mezigeneračnímu předávání parazitního způsobu života. Chápu dilema dnešních mladých lidí, kteří odkládají rodičovství a chtějí si užít života... Myslete ale také na to, kdo vás zabezpečí ve stáří. A myslete také na biologické hodiny,“ vyzval čtenářku.

„Proč nejdřív zlevňujete pivo a až pak základní potraviny? A proč zrovna pivo, a ne třeba víno?“ zajímalo dalšího čtenáře. Poslanec odpověděl, že se zlevní pivo i základní potraviny. „A to v postupných krocích, aby to neohrozilo příjmovou část rozpočtu. Víno má přece jenom víc alkoholu,“ odpověděl Soukup.

Další čtenář napsal: „Sobotka včera na OSN odsouhlasil, že přijme desetkrát víc uprchlíků než loni – těžko říct, jestli je to 15 000, když loni vláda dobrovolně přijala 1500 nebo kolik to vlastně je. Copak k tomu má mandát?“ Podle Soukupa k něčemu takovému premiér mandát nemá. „Jsem jedním z hlasitých odpůrců premiérova svévolného jednání. Připravuji novelu jednacího řádu PS, podle které se budou k mandátu o jeho důležitých jednáních vyjadřovat poslanci,“ dodal poslanec.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…