K věci angličtina Schillerové: Dnes obrovský kritik Babiše, zato když šlo o neznalost cizího jazyka u Kalouska, toto napsal...

21.05.2020 19:58

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) čelila v poslední době mediálnímu honu ve věci její znalosti angličtiny, kvůli čemuž se prý neúčastní schůzek ministrů financí členských států EU. Podobným trablům ale svého času, ještě jako ministr financí, čelil i Miroslav Kalousek (TOP 09). Ale zatímco o Kalouskovi komentátor Martin Fendrych kdysi hovořil smířlivě, na Schillerové kvůli své antipatii k Andreji Babišovi pravidelně nenechává nit suchou.

K věci angličtina Schillerové: Dnes obrovský kritik Babiše, zato když šlo o neznalost cizího jazyka u Kalouska, toto napsal...
Foto: Repro DVTV
Popisek: Martin Fendrych

Šéfka státní kasy Alena Schillerová byla ve čtvrtek vystavena mediálnímu honu na obhájení znalostí anglického jazyka. Vedle ČT také ze strany CNN Prima News. Moderátorka Hrdličková položila ministryni v rozhovoru otázku v angličtině, ta se vzápětí otočila a odešla. „Dnešní překvápko byla provokace, které jsem se odmítla účastnit,“ hájila se ministryně s tím, že v žádosti o rozhovor nepadlo ani slůvko o tom, že by měl být rozhovor v angličtině.

Schillerové se následně zastal premiér Andrej Babiš, který uznal, že úroveň anglického jazyka ministryně financí Aleny Schillerové sice „není nejlepší“, není to prý ale žádná zásadní tragédie. Podotkl, že angličtinu příliš neovládal ani její předchůdce Miroslav Kalousek. „Ne všichni jsme dokonalí,“ řekl.



Z věci se podle něj udělala aféra: „Možná to paní ministryně mohla lépe komunikovat. Ministři ale nerostou na stromech a paní ministryně je velmi pracovitá, obětavá, má tah na branku, takže má plno jiných vlastností. Tou angličtinou asi nevládne tak, jak by měla, ale učí se, takže já bych to neviděl jako zásadní tragédii. Udělala se z toho zase taková aféra,“ pokračoval a znovu připomněl Kalouskovu neznalost angličtiny.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
Kalousek si ještě jako ministr financí podobné chvíle jako Schillerová zažil v roce 2011. „Strejček a Fajmon Kalouska kritizovali, že nejezdí na zasedání Rady ministrů financí EU Ecofin,“ referoval o události komentátor Martin Fendrych. Kalousek pak oba europoslance ODS označil za „bezvýznamné idioty“.

Podle Fendrycha je sice neznalost angličtiny chyba, ale kvality Miroslava Kalouska to podle něj nesnižuje. „Každý z nás je nějak limitován. Kalousek je chytrý jak stádo opic, ale patří ke generaci, pro kterou byly cizí jazyky vzácné jak výjezdní doložka. Jistě nevládne angličtinou jako oni dva v Bruselu zasazení modří politici. Jistě nemá čas se ten jazyk učit. Není divu, že se mu na Ecofin nechce. Zároveň víme, že jeho pověst coby ministra financí je venku dobrá,“ psal před lety Fendrych.

„Ale Strejček a Fajmon mají pravdu, Kalousek tam má jezdit. Označit je za bezvýznamné idioty není fér. Je to nafoukané. Je to ministerské. Je to hloupé. A je to nekalouskovské,“ dodal nakonec s tím, že Kalousek je „nejlepší ministr financí rozvíjejících se ekonomik“.

Mnohem kritičtější je ale Fendrych k Aleně Schillerové, k celému hnutí ANO a zejména k premiérovi Andreji Babišovi. „Babiš představuje pro mladou generaci, pro další desetiletí, katastrofu (zdravotnictví, školství, věda, důchody), ale kromě Milionu chvilek se nenašel nikdo, kdo by za budoucnost téhle země razantně kopal,“ prohlásil Fendrych v lednu na serveru Aktuálně.cz.

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …