Kabelky za 9.700.000 korun! Další a další věci. Šlachta se během rozhovoru rozjel tak, že učitelé češtiny vypínali přijímač. A členové ODS taky

28.08.2020 10:52

Někdejší šéf dnes již neexistujícího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se zase jednou rozpovídal. Expremiéra Petra Nečase označil za lháře a odmítl, že by položil vládu. „Jestli ta vláda stojí na jedné úřednici, co ovládá premiéra, tak si to musí srovnat někdo jinej, ale ne já,“ zaznělo z úst bývalého policisty. O lobbistovi Ivo Rittigovi promluvil jako o schopném protivníkovi. Obul se do ministra vnitra Jana Hamáčka.

Kabelky za 9.700.000 korun! Další a další věci. Šlachta se během rozhovoru rozjel tak, že učitelé češtiny vypínali přijímač. A členové ODS taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta křtil svou knihu Třicet let pod přísahou

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8814 lidí
Moderátorka Daniela Drtinová v internetové televizi DVTV před rozhovorem s Robertem Šlachtou připomněla, že bývalého šéfa ÚOOZ prověřuje policie. Analyzuje, zda ve své knize Třicet let pod přísahou neprozradil nějaké utajované skutečnosti. Sám je prý v očekávání, jak to skončí. „Já sám zpracovávám nějaký oznámení vůči panu ministrovi (Janu Hamáčkovi),“ prozradil na to konto Šlachta. „Samozřejmě, že já jsem s tou knížkou šel po hraně. Věděl jsem, že půjdu na hraně i v těch osobních věcech,“ zdůraznil poté.

Zdůraznil však také, že na Hamáčka nechystá trestní oznámení, protože nechce zatěžovat státní zastupitelství. Chce však vědět, odkud unikla informace o jeho prověřování, Zda jde o systémovou věc, nebo zda se Jan Hamáček dopustil nějakého pochybení, když konstatoval, že je Šlachta v hledáčku policie. „Teď, když to vím, tak úplně nevím, jak mě chtějí prověřovat."

Za tím, co napsal v knize, si prý jednoznačně stojí a počítá s tím, že někteří v knize zmínění lidé se s Šlachtou mohou začít soudit. „S tím jsem do toho šel,“ prozradil Šlachta.

V rozhovoru si trval na tom, že při policejním zásahu na Úřadu vlády ČR v červnu 2013 postupoval podle povolení soudců a rozhodně nešlo o partyzánskou akci bez patřičného právního podkladu. Vedle toho trvá na tom, že policisté nevtrhli k Janě Nečasové Nagyové. „Nikdo nikam nevtrhl, nikdo se nikomu nedíval do sprchy, nikdo nechodil po žádných postelích,“ zdůrazňoval Šlachta s tím, že policisté jednali v souladu se zákonem tak, aby zajistili na místě činu všechny možné důkazy. Tak, jak byla prošetřovaná kauza Nagyová vůči nám, každej zákrok, inspekce ministra vnitra, GIBS, kdyby tam bylo jakékoli pochybení, tak si myslím, že tak, jak na nás brousili meče, že jsme dopadli úplně jinak, že jsem tady teď schopen se s váma bavit a pořád odpovídat na ty stejný otázky,“ pravil bývalý šéf ÚOOZ.

Odmítl také obvinění, že by zapříčinil pád vlády, protože policisté se nezajímali o Petra Nečase, nýbrž o jeho úřednici Janu Nagyovou.

„Jestli vláda stojí na jedné úřednici, která ani není v žádné funkci a tahle úřednice dostane sdělení obvinění, žádnej politik nedostal sdělení obvinění, žádnej politik nebyl stíhanej a u žádnýho politika nebyla prováděna domovní prohlídka. Na úřadu vlády jsme prohledávali prostory paní Nečasové - Nagyové. Takže pak si můžu říct, že jestli ta vláda stojí na jedné úřednici, co ovládá premiéra, tak si to musí srovnat někdo jinej, ale ne já,“ zaznělo z úst bývalého policisty.

Anketa

Petr Nečas nebo Robert Šlachta. Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 16218 lidí
Šlachta věří, že kdyby se podařilo dostat odposlechy do kanceláří Ivo Rittiga, podle Šlachty by některé kauzy mohly postupně dopadnout jinak. „Ale lobbista Ivo Rittig si své prostory velmi dobře chránil, najímal si k tomu ochranku, měl techniku, se kterou se mohl bránit sledování. Všude nám probleskával, ale vylámali jsme si na něm zuby, byl to těžkej soupeř,“ uvedl Šlachta.

Kdyby se podařilo získat důkaz o jasném propojení mezi Nečasovou, dárky které dostávala a podařilo se prokázat, že se nechala uplácet, aby pustila lidi k premiérovi, mohla kauza taky vypadat jinak. „Našli jsme kabelky a další věci za 9,7 milionu korun,“ uvedl k tomu Šlachta.

Po tom, co zažil v kauze Nagyová, považuje prý expremiéra Petra Nečase pouze za lháře, který dal přednost milence před prací pro stát.

V závěru rozhovoru Šlachta naznačil, že uvažuje o vstupu do politiky, ale vstoupí do ní jen tehdy, když ucítí zájem lidí. Prý se nechce nikomu vnucovat. Ale v žádném případě prý nehodlá usilovat o úřad prezidenta. „V žádném případě,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…