Kaczyński vyzval k odchodu z politiky polského "prezidenta EU"

28.06.2016 16:33

Ruská agentura RIA Novosti poukázala na to, že brexit výrazně nedopadá jen na Velkou Británii a na špičky v Bruselu, ale také na Polsko. Šéf vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński totiž konstatoval, že za oslabení EU a odchod Británie ze společenství nese přímou odpovědnost „prezident EU“, přesněji řečeno předseda Evropské rady Donald Tusk. Měl by proto odejít z politiky.

Kaczyński vyzval k odchodu z politiky polského "prezidenta EU"
Foto: commons.wikimedia.org/Andrzej Barabasz
Popisek: Donald Tusk

Donald Tusk dlouhá léta vedl polskou stranu Občanská platforma, která je dnes stranou opoziční. A Kaczyński vyzývá svého někdejšího politického soka, aby ihned skončil v evropské politice, protože jako jeden z předních aktérů bruselské politiky nese hlavní odpovědnost za brexit. Kaczyński se v tomto smyslu vyjádřil před polskými novináři.

Šéf současné vládní strany má za to, že Evropská komise má řešit jen záležitosti, které se týkají všech členských států. A nic víc. Regionální záležitosti mají být řešeny na úrovni regionů, mezinárodní záležitosti na úrovni dvou států, které spolu jednají. Jen to, co zbude, má řešit Evropská unie.

„Tento princip se v Evropské unii dnes velmi hrubě porušuje, zejména se s nepřátelstvím střetávají národní státy, ne všechny, ale pouze slabé,“ udeřil Kaczyński. To je jeden z důvodů, který Brity vytlačil z EU. Vedení EU by proto mělo přijmout osobní odpovědnost a zareagovat odpovídajícím způsobem. Zejména ponurá role, kterou hraje Donald Tusk, který jednal s Brity, a ... oni nic nedostali. On je přímo zodpovědný za brexit a měl by zmizet z evropské politiky,“ uzavřel šéf vládní strany.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …